1 av 2
Guldhoppet i mitten.
2 av 2
Guldhoppet i mitten. - Foto: Scanpix

”Christian Olsson är störst”

Friidrottsexperten Peter Häggström tror på guld inför inomhus-VM. Stjärnor saknas, men glöm att det blir ointressant. ”Det tycker jag inte, den största är ju ändå där, nämligen Christian Olsson”, säger Häggström till Nyheter24.


I dag, fredag, inleds inomhus-VM i friidrott i Doha, Qatar. I Sveriges trupp, innehållande åtta namn, saknas ett gäng stora stjärnor som står över inomhussäsongen.

Nyheter24 bad den tidigare OS-längdhopparen Peter Häggström, 34, att ge sin syn på den blågula truppen. Hur har vi det egentligen med medaljchanserna?

- Det beror på ur vilket perspektiv man ser det men om vi pratar guldmedalj så har vi en stor chans i Christian Olsson framför allt, sedan har vi ju några stycken som kan överraska. Det är lite läge för en sån som Emma Green till exempel att slåss om en bronsmedalj, det tror jag definitivt. Även Michel Tornéus har ett ganska bra läge. Han har inte hoppat så vansinnigt bra i världen i år men har kapacitet att prestera riktigt på topp. Det är väl två överraskningsutmanare om medaljer får man väl säga.

- Men största chansen har absolut Olsson, utan konkurrens. Han har ett jätteläge att till och med knipa guldet.

Berätta mer om de som kan överraska?

- Det är lite dags för Emma Green, jag tycker ändå att hon gjort ett stabil säsong. Det är väldigt, väldigt hårt om en medalj men nu när Ariane Friedrich har hoppat av så öppnas en möjlighet för Emma.

- Och nu har jag ju sagt det i så många år, kanske för att jag är längdhoppare och jag vill att det så gå bra, men man vet ju att Michel Tornéus har långa längder i kroppen. Samtidigt är det mycket som ska stämma, att få det att fungera när det verkligen gäller.

Kan det bli flera guld?

- Nej det tror jag inte. Olsson står för den guldchansen som finns.

Okej, så hur många medaljer tar vi?

- Sverige kan teoretiskt ta tre medaljer. Jag får väl säga två då, det vore häftigt om det slog in men det är mycket som ska till då, det är en liten trupp och det gäller verkligen att det blir de där överraskningarna som jag nämnde tidigare.

Någon doldis som kan överraska?

- Det är ju lite synd nu att en doldis som man kanske ville kolla allra mest på, Anton Asplund, gick och skadade sig. Han är ung, bara 19 på, och hade kvalat in på 800 meter. Det är synd att han har fått tacka nej. Men Philip Nossmy vill jag lyfta upp istället, han var juniorstjärna och var bara några hundradelar från ett inomhus-EM, även om det var några år sedan.

- Han har varit mycket skadad de senaste åren men är nu tillbaka och sprang jäkligt bra i Globen för några veckor sedan. Han tycker jag att vi kan hålla koll på. Kan han göra bra ifrån sig nu så ser det väldigt bra ut inför EM för hans del. Han har kapacitet, han är ett fysiskt monster som kan prestera hur bra som helst om han får vara frisk.

Avsaknaden av Carolina Klüft?

- Hon har velat stå över inomhussäsongen efter EM-skadan. Ingen Klüft och ingen Kallur, det är klart att de är saknade.

Och Johan Wissman och Linus Thörnblad...?

- Ja, de är också borta, liksom Alhaji Jeng, så det är ju lite frånvaro från våra bästa. Nu gäller det att några andra överraskar och flyttar fram sina positioner. Men det kan vända snabbt, det är ett EM-år och jag tror att många gör rätt i att stå över den här inomhussäsongen eftersom utomhus såklart är allra viktigast.

Blir det lite ointressant med de här stora namnen borta?

- Nej det tycker jag inte, den största är ju ändå där, nämligen Christian Olsson. Han är tillbaka på ett sätt som är helt otroligt. Tresteg är ju en sån gren som är lika tuff inomhus som utomhus. Kan Christian så bara ta en medalj, det skulle slå allt..., säger Häggström och fortsätter:

- Det vore en sån enorm bragd. Han har tre och ett halvt års skadehelvete bakom sig och innan dess var det två års skadehelvete. Så otroligt starkt av honom att komma tillbaka och hoppa så pass starkt som han redan har gjort. Sedan vet man att det finns ingen annan tävlingsmänniska som Christian Olsson, tresteget kommer att bli höjdpunkten, alla gånger. Jag kommer att sitta helt klistrad vid teven under trestegstävlingen.

Muslimer runt om i världen har återigen reagerat på Lars Vilks rondellhund och det pratas om svenskarnas säkerhet i Doha. Men Häggström är lugn, i alla fall när det handlar om deltagarna i friidrotts-VM.

- Jag har inte funderat någonting på det faktiskt. Men om man ser till friidrotten så är den i  representerad av människor från i princip jordens alla hörn, det råder en väldigt stor tolerans mellan en massa människor. Som gammal friidrottare så har jag delat rum med folk från i princip alla olika länder och religioner och det har fungerat jättebra, jag tror inte att det ska vara någon fara.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hirscher siktar på comeback

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

1 timme sedan
Filip Forsberg fortsätter leverera för sitt Nashville Predators i NHL-ishockeyn. I den andra åttondelsfinalen mot Vancouver gjorde svensken det matchavgörande målet, och Nashville utjämnar därmed serien till 1–1 i matcher.

Florida vann efter galna räddningar

3 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

idag 04:50
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.