Fler fighters klara för Superior Challenge 5

Wojcik och Troéng med i startfältet på femte upplagan av Superior Challenge.


Superior Challenges hemsida framgår det att Tor Troéng och Martin Wojcik kommer att delta på Superior Challenge 5. Ännu är inga motståndare officiella.

Då Troéng bloggar här på Kampsport24 och var en del av Uppdrag gransknings avsnitt om MMA är det många som känner till honom. Men Wojcik har inte haft samma exponering och det vill vi på Kampsport24 så klart ändra på.

MMABloggen genomförde en intervju med Wojcik i höstas när han var aktuell för match vid Superior Challenge - Bad Intentions mot österrikaren Sascha Weinpolter. Tyvärr blev det ingen match den gången då motståndaren skadade sig, men här kommer utdrag ur intervju.

Berätta om din kampsportsbakgrund.

- Min kampsportsbakgrund är judo som jag började träna på Lugi judoklubb i Lund när var 8 år och fortsatte med det i 16 år, varav 8 år i landslaget. Jag var inte alls någon talang utan förlorade första matchen i vartenda tävling jag ställde upp i tills jag var 12 eller 13. Det var först då som jag kom på tredjeplats på en Skåneserien-tävling. Jag var lång för min ålder och smal. Jag tränade dock extra med min far (som själv tävlade för polska judolandslaget) vilket till slut gjorde mig teknisk och jag började då vinna matcher och tävlingar. Jag var inte särskilt stark utan en teknisk judoka.

- Jag slutade med judo 2003 och tränade SW ett halvår på MMA Alliance i Malmö. Det var ungefär då jag började bolla med idéen att ta upp MMA. Jag började träna thaiboxning på Real Fighter i Lund för att lära mig stående. Jag blev ganska snabbt besatt av tanken att tävla i MMA så från och med då gick all träning ut på att förbereda mig inför en kommande MMA-debut. Jag är nämligen något av en ”allt eller inget”-person. När jag går in för något ser jag bara hinder som måste övervinnas på något sätt. Inget är omöjligt. 2005 började jag träna MMA på Frontier MMA i Malmö. 2007 flyttade jag till Stockholm och valde då Pancrase Gym och på den vägen är det.

Hur använder du din bakgrund inom "pyjamasbrottning" inom MMA?

- Jag använder faktiskt inte så många tekniker från pyjamasbrottingen i MMA. Jag slutade nämligen med judo för att lära mig nya grejer och försöker hela tiden anamma andra tekniker. Den största användningen jag har från judon är balans fast det händer att jag drar till med en uchi-mata, koshi-guruma eller en sasae-tsuri-komi-ashi. I matcher där jag har som gameplan att ta matchen till marken, använder jag min judobakgrund för att clincha upp och kontrollera min motståndare. Jag känner mig nämligen väldigt stark i just clinch efter all judoträning.

Hur skulle du beskriva dig som fighter idag och åt vilket håll skulle du vilja utvecklas?

- Jag vill beskriva mig själv som en allsidig fighter. Jag insåg tidigt att jag var tvungen att lära mig stående för att ha något i en MMA-match att göra så jag tränade en hel del stående under en period. En kedja är bara så stark som den svagaste länken och det uttrycket är så sant! Jag har även den mentala delen. Även om jag tävlade i judo så innebar varje match samma psykiska påfrestning, nämligen att riskera ett offentligt nederlag. Att överkomma det och försöka igen gör dig mentalt stark.

Jag vill främst utveckla mitt stående game, både boxningen och sparkar. Jag knäar dessutom helt för lite tycker jag men ett bättre stående game tillsammans med mitt nedtagningsförsvar hade varit ett bra recept. Jag skulle även kunna bli lite bättre från ryggen på marken.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut inför en match?

- En vanlig träningsvecka när det återstår, säg 4 veckor kvar innebär mycket sparring och konditionsdrillar. Konditionsträning försöker jag då efterlikna matchsituationer så mycket som möjligt eftersom jag redan har byggt upp en grundkondition tidigare under uppbyggnadsträningen. I gymmet gör jag explosiva övningar med få repetitioner. Oavsett vilken typ av träning så lyssnar jag alltid på kroppen och vilar när jag känner mig sliten. Jag vill även ha mycket stående sparring så jag brukar gå på minst ett thai-pass i veckan. Det rör sig om 7-9 pass i veckan. Nära inpå match trappar jag ner på träningsmängden och kör mer situationssparring.

Vilka är dina förebilder?

- Mina största förebilder i livet är mina föräldrar bara för att de är så bra föräldrar. Jag och min syster hade inte kunnat be om en bättre uppväxt. Vi har aldrig blivit hetsade eller tvingade till att göra något speciellt i livet eller manade till att tycka enligt vissa banor, politiska, religiösa eller andra. Vi har snarare blivit uppmuntrade och stöttade vad vi än valt att göra fastän det har blivit blankt nej till några vansinniga idéer. De har lärt oss att vara öppensinniga och toleranta mot andra. De har alltid varit där för oss.

-Jag beundrar människor som skiljer sig från mängden och vågar välja sin egen väg oavsett vad alla andra intalar dem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!