3 av 5
4 av 5
5 av 5

Snökaos när Hammarby tog SM-guld

Ett rejält snökaos hade dragit in i Uppsala lagom till SM-finalen i bandy. Hammarby hanterade förutsättningarna bäst och lyckades besegra Bollnäs med 3-1.

Supportrar från hela Sverige var på plats på Studenternas IP i Uppsala för att bevittna en bandyfest mellan Hammarby och Bollnäs. Men det dem fick se var en målsnål match mellan två lag som fick kämpa för att kunna spela runt bollen i ett sällan skådat snökaos.

Svårslagna Hammarby var favoriter inför finalen, men redan i den femte matchminuten hamnade Stockholmslaget i underläge. Ville Aaltonen prickade in ledningsmålet för Bollnäs på hörna.

Bollnäs protesterar efter bortdömt mål

Men bara sex minuter senare kom Hammarbys kvittering. Landslagsspelaren Stefan Erixson dundrade in 1-1 och matchen levde i allra högsta grad.

Resultatet stod sig till den första halvtidsvilan men direkt i inledningen av andra perioden var det ytterst nära att Bollnäs ännu en gång tog ledningen. Målvakten Timo Oksanen stod för ett jättekast - ett kast som gick hela vägen in i mål.

Fast domaren valde att döma bort målet, vilket medförde starka protester från Bollnäslägret. Ställningen var fortsatt 1-1 inför den sista perioden.

Hammarby tar ledningen

Väl där tog Hammarby kommandot direkt och gjorde 2-1 genom Johan Östblom. Endast tre minuter senare var det dags igen. Robin Sundin satte spikan i kistan med sitt 3-1-mål.

SM-guldet var Hammarbys första i historien och glädjen var givetvis påtaglig, framför allt då Stockholmsklubben förlorat sju raka finaler, varav sex under 2000-talet.

- Det här är underbart och viktigt för bandyn. Stefan Karlsson och jag har gjort det här av kärlek till bandyn. Vi har haft en underbar resa under säsongen och det har gått bra, säger Hammarbys assisterande tränare Leif Klingborg till SVT.