- Foto: budokampsport.se

Amir Albazi berättar om galapriset

Den blott 16-årige Amir Albazi berättar för Nyheter24 om hur det kändes att vinna och varför han började med kampsport.


16-åriga supertalangen Amir Albazi vann på Kampsportsgalan i lördags priset för "Årets genombrott". Nyheter24 fick en pratstund med en motiverad ung man.

Amir tävlar i både BJJ och MMA och tränar på Fightzone i Stockholm. Han började med kampsport för lite drygt tre år sedan.

- Jag spelade först fotboll, men det var mest på skoj. Efter att jag slutat med fotbollen så blev jag sugen på att börja träna igen. Så en kväll såg jag MMA på teve, säger Amir för Nyheter24.

Amirs mamma var till en början skeptisk till att Amir skulle börja med en sport som de flesta uppfattar som extremt farlig.

- Jag förklarade för mamma hur MMA fungerar. Jag visade matcher för henne och förklarade vad som hände, då tyckte hon inte längre att det verkade så farligt, säger Albazi.

Amir berättar vidare att han blev chockad när de ropade upp honom som vinnare i kategorin "Årets genombrott" på kampsportsgalan.

- Det var så bra motstånd. Jag fattade inte vad jag skulle säga när jag stod där. Förut var det ingen som brydde sig att jag höll på med det här, säger Albazi.

Nu vet dock fler vem Amir är och vad han har gjort. Han vill såhär i efterhand tacka de personer som betytt mycket för hans framgångsrika år.

- Jag vill tacka Salong betong, Valeu, Vulkan, Hasse, Maggan, Alan och alla som hjälper mig att tävla och träna, säger Amir.

Albazi tror att han i den tuffa konkurrensen vann priset tack vare sina många vinster i år. Han har dessutom tävlat i flera viktklasser.

Att vinna pris i början av en ung idrottares karriär betyder mycket för motivation och självförtroende.

- Det ger mig mycket motivation. Det är så kul att ha vunnit att jag nästan inte bryr mig om hur det går. Jag vill bara gå massor av matcher så att jag får erfarenhet, avslutar Amir för Nyheter24.

Nästa stora mål för Albazi är Stockholm BJJ Open den 24 april. Mot slutet av sommaren ska han även åka till Portugal för att gå en match i MMA.

Och vi kommer helt säkert att få höra ännu mer om den 16-årige talangen i framtiden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

2 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.