1 av 3
- Foto: Björn Andrèn
2 av 3
- Foto: Björn Andrèn
3 av 3
- Foto: Björn Andrèn

Submission wrestling på frammarsch

Nyheter24 har pratat med Mikael Knutsson som tog guld och brons när VM i Submission wrestling avgjordes förra helgen.


Som Nyheter24 tidigare har rapporterat tog Sverige inte mindre än åtta medaljer i polska Krakow, när VM i Submission wrestling (SW) avgjordes.

Mikael Knutsson, som tränar på Gladius i Göteborg, tog guld i NoGi-kategorin, där man tävlar utan dräkt, och brons i GI-kategorin, med dräkt.

- Med dräkt liknar SW väldigt mycket BJJ, då man kan göra alla typer av lås. Utan dräkt går det snabbare och det är renare. Själv tycker jag att det är roligast utan dräkt, säger Knutsson till Nyheter24.

Mikael började att träna SW med Martin Jansson som tränare, under överinseende av August Wallén. När Jansson startade en egen klubb tog Wallén över tränarrollen.

- Jag är otroligt tacksam att jag har fått förmånen att träna för två så duktiga grapplers och utan dem hade jag aldrig tagit något VM-guld, säger Mikael.

I finalen på väg mot guldet i NoGi-kategorin mötte Knutsson en grekisk-romersk brottare från Serbien. Eftersom serben är en duktig brottare så väljer Mikael att ”hoppa gard”, då Knutsson tycker att han då har ett bättre läge från rygg än om serben själv tagit ner honom.

- Det visar sig att chansningen går hem. Jag lyckas i landningen koppla en strypning och kan dra ut honom i princip omedelbart. Den känslan som infinner sig efter att han klappar ut är helt overklig, säger Mikael.

Mikael känner sig också oerhört stolt över att ha få representerat Sverige i tävlingssammanhang. Och förutom alla ledare och klubbkamrater som har hjälpt honom vill han tacka sina sponsorer MM-sports och Tenacity.

På VM tävlade Knutsson i 110-kilosklassen. På Gladius tränar han bland annat med UFC-fightern Alexander Gustafsson och har även tränat en del med förre brottaren Eddy Bengtsson. Eddy tävlar i MMA och SW. Eddy, som också deltog i VM i SW, tog silver i den öppna viktklassen.

- Jag brukar rulla med Alexander Gustafsson och försöker köra lite brottning med Eddy. Eddy slog mig senast på SM i SW, men jag ska slå honom nästa gång, säger en revanschsugen Knutsson.

Mikael förklarar att SW är som en blandning mellan MMA, brottning och BJJ. Men till skillnad från BJJ så finns det inga bältesklasser och SW kan uppfattas som något renare.

Matcherna är normalt fem minuter långa och poäng får man genom nedtagningar och lås. Mycket av det man ser i SW:n kan den oinvigde känna igen från MMA.

- Alla lås, nedtagningar, fotsvep och sådant som du ser i UFC är vanliga manövers i SW, säger Knutsson till Nyheter24.

I Sverige har SW:n fått ett rejält uppsving på den senaste tiden. Många som tränar kampsport gillar att det finns en tävlingsform där man har en rejäl kamp utan att man riskerar att få en käftsmäll.

Dessutom är den ett utmärkt komplement till brottningen som många uppfattar som lite tråkig och svår att förstå när det gäller poängsättning. Alla minns väl senaste OS, där Ara Abrahamian blev bortdömd, i alla fall så vitt vi kunde förstå.

- Det är väldigt mycket lättare att förstå regelsystemet och poängsättningen i SW om man jämför med brottning, menar Knutsson.

Mikael har hållit på med många kampsporter. Han har tränat, thaiboxning, kickboxning och boxning. Idag fokuserar han på BJJ och SW.

- BJJ är också kul, men SW:n är roligare. Jag gillar att träna och tävla i SW. Det är riskfritt och man kan hålla på hela livet. Sen är det alltid en härlig kamp på ett roligt sätt, avslutar Knutsson för Nyheter24.

/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Medaljregn på VM
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.