Torsdag 11 Aug
Stockholm

SM-tävlingar i BJJ

11 och 12 december i år skrivs historia då de första svenska mästerskapen i brasiliansk jiu-jutsu går av stapeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska brasiliansk jiu-jitsuförbundet bildades år 2008 och nu ska det för första gången arrangeras ett SM i den snabbt växande sporten.

I ett pressmeddelande skriver förbundet på sin hemsida att tävlingarna blir 11 och 12 december på en ännu icke bestämd plats.

Man har även beslutat att tävlingarna avgörs i en sammanslagning av bältesklasserna lila, brunt och svart, allt för att titeln svensk mästare ska vara prestigefylld och att alla viktklasser ska vara stora.

- Det finns säkert dom som inte tycker det är bra. Det är ju ett djärvt grepp som bryter mot den gängse normen. Men vi ser det som något positivt. Sverige är ett litet land men har goda förutsättningar för elitidrottare då staten finansierar mycket idrott med subventioner och bidrag. Vi hoppas få fram en elit som vi kan sponsra på relativt kort tid, säger Pilo Stylin, ordförande i Svenska brasiliansk jiu-jutsuförbundet, till Nyheter24 över telefon.

Stylin berättar också att man inte ville begränsa landslaget till att exempelvis endast gälla svartbältare utan att man vill hitta de mest motiverade.

- Om några år hoppas vi vara lika välorganiserade som andra idrotter och förhoppningsvis kan vi redan nästa år börja stödja våra bästa utövare. I dag är vi på ruta ett, men vi måste börja någonstans och först måste vi hitta den elit som verkligen vill satsa, säger Pilo Stylin.

I sitt pressmeddelande skriver förbundet dock att sportens många bältesklasser är en av anledningarna till att BJJ blivit en bred idrott på kort tid och att det är viktigt att fortsätta på den vägen även om SM-tävlingarna har andra regler.

Den 11 och 12 december arrangeras även ett nybörjar-SM för vit och blåbälten samt ett SM för ungdomar mellan 15 och 18 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Kyrgios skalp – besegrade världsettan

Publicerades: 1 timme sedan

Benzema frälste Real Madrid i supercupen

Publicerades: 2 timmar sedan

Sverige vann krampaktigt: En vinst är en vinst

Publicerades: 2 timmar sedan

Tummen upp – snyggt svenskt slut i VM-dressyren

Publicerades: 3 timmar sedan

McIlory: "En bra dag för PGA-touren"

Publicerades: 3 timmar sedan

Brasilien vägrar spela uppskjutna matchen

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.