Tisdag 16 Aug
Stockholm

Boxning - titelguide del 1 WBA

1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

För att reda ut vem som är mästare i vilken organisation och i vilken viktklass, startar i dag Nyheter24 en artikelserie i fyra delar. Först ut är World Boxing Association (WBA).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stjärnor som innehar bälten i WBA-organisationen är exempelvis; David Haye, Amir Khan, Shane Mosley och Felix Sturm.

David Haye är aktuell för möten med båda bröderna Klitjko, som har de övriga bältena i tungviktsdivisionen. Han kommer ursprungligen från cruiservikt, men slog igenom stort som tungviktare när han vann över "The beast from east", Nikolaj Valujev. I sitt första titelförsvar vann han nyligen övertygande mot rutinerade John Ruiz.

Amir Khan känner många igen som boxaren som slog igenom stort på OS i Aten 2004. En viss Paolo Roberto yttrade kärleksförklarningar som expertkommentator under OS-sändningarna.

"Jag är kär", sa en märkbart tagen Roberto, när den blixtsnabbe unge britten tog sig hela vägen fram till ett silver. I dag försöker Khan göra sig ett namn i USA. 15 maj möter han Paul Malignaggi på Madison Square Garden i New York.

Shane Mosley är aktuell, då han 1 maj möter Floyd Mayweather Jr i Las Vegas. En match som anses vara en av de hetare i år.

Yuri Foreman är kanske ingen stjärna än, men hans första titelförsvar är särsklit intressant, då han 5 juni möter Miguel Angel Cotto på nya Yankee Stadium i New York. Det är första gången boxningen är tillbaka på Yankee Stadium, om än i ny tappning. Foreman och Cotto följer i bland andra Mohammed Alis fotspår när de intar den klassiska baseballarenan.

Alla titelhållare

Tungvikt- David Haye

Cruiservikt - Guillermo Jones

Lätt tungviktBeibut Shumenov

SupermellanviktAndre Ward

MellanviktFelix Sturm

Superweltervikt Yuri Foreman

WelterviktShane MosleyVyacheslav Senchenko

SuperlättviktAmir KhanMarcos Maidana (interim)

Lättvikt Juan Manuel MarquezPaulus Moses

SuperfjäderviktJuan Carlos Salgado

FjäderviktChris JohnYuriorkis Gamboa

SuperbantamviktCelestino CaballeroPoonsawat Kratingdaenggym

BantamviktAnselmo Moreno – Neomar Cermeno (interim)

SuperflugviktVic DarchinyanNobuo Nashiro

FlugviktDaiki Kameda

Lätt flugvikt - Brahim Asloum Giovanni Segura (interim)

MinimiviktRoman Gonzalez

I vissa fall är det fler än ett namn. Det kan vara för att någon har interimtiteln eller för att man skiljer på världsmästare, supermästare och enad mästare. Förenklat kan man säga att det första namnet i viktklassen är den “stora” eller “riktiga” mästaren.

Källa för informationen är Boxrec.com. Sidan är ett register över alla aktiva och pensionerade proffsboxare. I genomgången kommer vi att ta upp IBF, WBO och WBC:s titelhållare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.