Dubbelliv för Troéng

Tor Troéng kombinerar rollen som civilingenjör med ett liv som professionell fighter. På lördag är det MMA och Superior Challenge som gäller.


Vid Umeå universitet slutför just nu Tor Troéng sina studier till civilingenjör. Arbetet handlar om att sitta framför en datorskärm hela dagarna för att studera matematiska uträkningar. Bristen på fysisk aktivitet på jobbet kompenserar han med att träna MMA på elitnivå.

För många låter det som en snudd på omöjlig kombination, men för 27-åringen Tor är det naturligt och de flesta i hans omgivning är förstående.

- De blir kanske lite förvånade men dom flesta är positiva ändå. Jag möter inte så mycket fördomar måste jag säga, eller så är det ingen som säger det till mig. De flesta är intresserade vad det går ut på, hur man tränar och så vidare. Jag tror i och för sig att det är en generationsfråga. Jag tror fler äldre har svårare att acceptera sporten, säger Tor Troéng till Nyheter24.

Superior Challenge 5 "Pride & Fury" som går av stapeln i Fryshuset ställs Troéng mot portugisen Rafael Silva och sen länge har han jobbat efter en noga planerad träningsplan anpassad för sin motståndare.

- Jag gillar att titta på hur andra idrottare tränar och lägga in moment som kan vara nyttiga för MMA. Eftersom vi håller på med en sån ny idrott så finns det inte så mycket träningstraditioner, det blir helt enkelt upp till oss själv att hitta de bästa sätten att träna, säger Tor Troéng.

Tror du att många tränar för ensidigt?

- Jag tror att det är väldigt vanligt inom många idrotter att man bara kör på med träning som sker mer av tradition än att reflektera över varför man gör den och vad man kan göra bättre. Sen lär man sig nya saker hela tiden, nya övningar och man får andra sätt att se på träningen, säger Tor Troéng.

Han säger även att arbetet är en nödvändig kontrast mot den hårda träningen men att han gärna skulle kunna fokusera helt på sin sport i perioder. Det faktum att han har sin bas i Umeå, när många av landets främsta utövare finns söderut ser han inte heller som ett problem.

- Jag tycker det är den bästa lösningen för mig just nu. Jag trivs bra här och jag har mycket bra kompetens runt omkring mig vad gäller övrig träning också. Det är viktiga aspekter att väga in. Sen har vi riktigt bra sparring här uppe, det tror jag alla som varit här kan intyga på, säger Tor Troéng.

Du har aldrig tänkt på att flytta?

- Tanken har slagit mig att flytta men det finns så mycket fördelar med att bo i en mindre stad när man ska träna och ha ett jobb vid sidan av. Men ju längre jag kommer i min karriär desto mer kommer jag behöva flytta på mig, eller i alla fall åka på längre träningsresor till några av dom stora MMA-gymmen för att få bästa sparringen och förberedelserna. Det känns dock som om jag inte riktigt är där ännu, säger Tor Troéng.

"Det är dåligt för ens record men bra för karaktären"

Troéng berättar vidare hur han började med MMA vid 16 års ålder av en slump och sen fastnade för sporten. Han har även tränat jiu-jutsu och thaiboxning samt tagit hem ett SM i sanshou, men det är i MMA hans verkliga framgångar kommit.

Efter femton matcher har han gjort sig ett namn som en av Sveriges bästa i mellanvikt och har tävlat ute i Europa mot högklassigt motstånd, men han ser en fördel med att gå matcher i Sverige.

- På ett sätt gillar jag att fightas i Sverige. Galorna är bra arrangerade och man vet att allt sköts på ett schysst sätt. Å andra sidan gillar jag att åka utomlands och tävla också, man stöter alltid på sköna människor runt galorna, säger Troéng.

Tidigt i din karriär mötte Troéng meriterade namn som Mamed Khalidov, numera stjärna i Sengoku samt Lucio Linhares som just gått två matcher i UFC. Mot dessa noterade han förluster men säger att det var lärorika matcher.

- Jag mötte båda dom i början av min karriär, egentligen hade jag inte kommit så långt men jag gillade utmaningen och vill testa mina vingar. Nu är det många som är rädda om sina record och det är en farlig balansgång att gå. Givetvis måste man ha ett bra record för att ta sig in i dom stora organisationerna men samtidigt behöver man möta tufft motstånd och bygga erfarenhet inför dom riktigt stora matcherna, säger Troéng.

Han menar även att det ibland är positivt att gå match på bortaplan för att det lär en att hantera en helt annan press.

- När jag mötte Khalidov i Polen tog jag matchen på tre dagars varsel och fick reda tio minuter innan match att det gick under Prideregler samt att  matchen gick i en fullsatt nattklubb och inte en jävel höll på mig. Det är dåligt för ens record men bra för karaktären, säger Troéng.

Slutligen, vilka betyder mest för dig i din satsning?

- Det är bland annat alla som hjälper mig och stöttar mig i träningen, som Kronk, Gurra, Peter, Jonas och Bäck. Det ger mig oerhört mycket. Men också min flickvän Afsaneh som tror på mig och hjälper mig med mycket inte minst det mentala, sen är det självklart sponsorerna och gänget på Superior Challenge som låter mig gå matcher där, säger Troéng.

Mer information om Superior Challenge finns på deras hemsida och Tors blogg på Nyheter24 finns här.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

idag 07:18
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.