Söndag 14 Aug
Stockholm

Judo-SM i Stockholm

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

På lördag avgörs de svenska mästerskapen i judo. En nykrönt Europamästare ska försvara förra årets titel på hemmaplan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I morgon ska svenska mästare koras i Torvalla Sporthall i Haninge och det här året har svensk judo en världsstjärna i startfältet.

Marcus Nyman blev förra helgen Europamästare i Wien som den första svensken någonsin. I morgon kan 19-åringen ta sitt tredje raka SM-guld i 90-kilosklassen och det på hemmaplan i Stockholm.

Tävlingarna arrangeras av Stockholms Judoförbund tillsammans med klubbarna IK Södra, SPIF, Satlsjö JK, Tyresö Judo och Solna JK. Det är 125 anmälda från 44 olika klubbar från Kiruna i norr till Malmö i söder.

- Vi har de regerande mästarna med i alla kategorier förutom i damklassen -52 kilo samt herrar -66 kilo. Dessutom finns hela EM-laget på plats och det blir också extra roligt att se den nyblivna Europamästaren Marcus Nyman, säger Michael Holm, ordförande i Stockholms Judoförbund till Nyheter24.

Förutom Nyman är landslagsmännen Olle Sundström och Martin Pacek även de regerande mästare i -60 kilo respektive -100 kilo.

Tungviktaren Christoffer Johansson var däremot skadad förra året men vill nu återta sin  titel i +100 kilo efter ett mindre lyckat EM. Regerande mästare är den tidigare landslagsmannen Mikael Marffy från Malmö som förra året gick upp en viktklass och vann ännu ett guld, i morgon kan han vinna sitt sjätte raka SM-guld.

- Jag vill vinna ett till guld, jag är i bra form och har sparrats med den nyblivna Europamästaren här i Stockholm under veckan. Christoffer Johansson blir självklart den stora utmaningen, vi har mötts två gånger och vunnit en gång var, säger Mikael Marffy till Nyheter24.

Marffy satsar numera mest på brasiliansk jiu-jitsu där han vunnit såväl VM som EM, men judon kan han inte släppa helt.

- Motivationen i år är att jag vann mitt första senior-SM år 2000 och det vore kul att ha blivit svensk mästare med tio års mellanrum, säger Mikael Marrfy.

I herrar -73 kilo kan Alireza Parchami ta sitt tredje raka SM-guld, precis som Nyman och Sundström tävlar han för Stockholmsklubben SPIF. De övriga medaljörerna från 2009 ställer inte upp i år vilket gör att Parchami får ses som storfavorit på hemmaplan.

I damklassen är den stora stjärnan 18-åriga Emma Barkeling även hon från SPIF. Trots att hon fortfarande är junior är hon regerande mästare i -57 kilo och rankas som den bästa junioren i Europa i sin viktklass.

I damernas -63 kilo vann Camilla Söder från IK Södra SM förra året, någon som definitivt vill utmana henne är Jennie Andréason från Staffanstorp som tävlar för landslaget men missade medalj förra året.

Det är gratis inträde till tävlingarna som startar vid halv tio, finalpassen startar sen vid halv fem och mer informations finns på hemsidan för Stockholms judoförbund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.