Lördag 31 Jul
Stockholm

Livet som världsmästare

1 av 2
2 av 2

- Jag vill åka dit igen och slåss i nästa bälte, säger Sebastian Brosché som i juni blev historisk världsmästare i brasiliansk ju-jutsu som lilabälte. Redan nu planerar mästaren framåt. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den femte juni blev Sebastian Brosché från Vilhelmina dubbel världsmästare i brasiliansk ju-jutsu under tävlingarna som hölls i Long Beach i Kalifornien.

26-åringen vann både 88-kilosklassen samt den öppna klassen för lilabälten som första svensk någonsin.

- Det känns sjukt att jag är bästa lilabältet i världen efter tre veckor med bältet. Men å andra sidan har jag tränat BJJ som ett djur i tre år och många år judo innan det, så det känns inte helt overkligt ändå, sa Brosché till Nyheter24 direkt efter guldet.

Snart två månader senare har svensken som sen  en tid tillbaka är i bosatt i Oslo börjat inse vilken bedrift han stått för.

- Det finns alltid där varje träning, varje pass, varje dag. Det var härligt att vara där på mattan och slåss. Jag förstår dock inte att det var den största tävlingen som finns. Jag vill åka dit igen och slåss i nästa bälte, förklarar han.

I finalen av den öppna klassen gick Sebastian sin svåraste match någonsin, men säger att han njuter av att bli pressad.

- Finalmatchen var mycket större än prisutdelningen, jag älskar fighten och jag ler när jag blir pressad. Jag vann finalen med 2-1 i fördelar och det var den hårdaste match jag någonsin gått.

VM var även Sebastians blott andra tävling som lilabälte.

- Jag trodde jag skulle på VM i blått, men så fick jag lila tre veckor innan, så det blev en mental utmaning att försöka tro på att jag kunde vinna, samtidigt som jag inte ville ha press på mig själv. Jag trodde nog inte att jag kunde vinna, men jag kunde inte åka till andra sidan jorden för att förlora.

Började med judo

Samtidigt som han började första klass gjorde Sebastian sitt första judopass och fortsatte sen med sporten fram tills för tre år sedan.

Då hade han bland annat vunnit flera junior-SM samt tävlat internationellt, trots det bytte han sport.

- Jag hade blivit riktigt grym på judo om jag fortsatt, men jag hade garanterat blivit skadad och sliten och behövt sluta träna förr eller senare, förklarar han.

Med sig från judon har han också en allvarlig skada som fått honom att tänka om när det gäller träning.

- Jag har haft diskbråck i fem år. Något jag fick för att jag tränade fel, men istället för att gnälla så har skadan blivit ett varningsfinger när jag tränar för hårt. Har jag ont i ryggen så tar jag det som ett tecken på att jag tränat dumt och så rättar jag till det jag tror är fel.

Planerar redan framåt

I Oslo jobbar Sebastian som dörrvakt för att kunna träna ju-jutsu fem eller sex pass i veckan på Frontline Academy.

- De har en sällsynt seriös träningsmentalitet, det är full matta på lördagar klockan två till exempel och många prioriterar träningen högt trots familj och jobb, lyfter Sebastian fram som det positiva med klubben.

Nästa mål är att resa till sportens hemland Brasilien där sportens bästa utövare finns.

- Jag jobbar ihop pengar i Norge just nu och åker dit två månader i höst, och jag får tacka min mamma för flygbiljetten.

Något som också lockar är submission wrestling, sporten som utövas utan gi men annars påminner väldigt mycket om brasiliansk ju-jutsu.

- Jag har tagit det lugnt med submission wrestling och deras benlås, men nu är det på tiden att börja nästa grapplingkapitel. Bland annat vill jag tävla i ADCC, men det blir självklart EM och VM i ju-jutsu igen, avslutar han med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela