Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Boxare rasar mot det nya matchstället

- 22/09/2010, 14:50 -
1 av 2

Erik Mårtensson/Scanpix

2 av 2

aiba.org

Anna Laurell är bara en av många som protesterar mot att det internationella förbundet uppmanar damerna att boxas i kjol.

Nyligen avslutades damernas VM på Barbados och inför tävlingen lanserade det internationella boxningsförbundet, Aiba, ett nytt matchställ bestående av kjol och en tight överdel.

Det har fått flera svenska boxare att reagera.

- Jag har sagt ifrån. Det har de andra boxarna också. Det är inte okej. Det är upprörande, säger landslagsboxaren Anna Laurell om de nya matchstället till Sydsvenskan.

Laurell är en av Aibas ambassadörer inför OS 2012 i London men säger att de nya kläderna är kränkande.

- Inte för att jag är den mest påklädda tjejen i vanliga fall, jag har gärna kortkort men då väljer jag mina tillfällen. Att bli tvingad till en tajt liten sak när det sista man vill tänka på är sitt utseende och att alla kommer att titta på mina ben istället för min boxning är helt klart sjukt, förklarar hon.

VM-trean Klara Svenssons dom är lika hård den också.

- Att marknadsföra kvinnor med en sexistisk grej, nästan få dem att sälja sig, det är bisarrt, säger Svensson till Sydsvenskan.

Aiba har gått ut med att kläderna är frivilliga men ser det som ett sätt att marknadsföra sporten inför OS-inträdet om två år. Enligt svenskorna var det därför många som valde att bära de nya kläderna av rädsla för att få domare emot sig.

Av fyrtio semifinalister var det fjorton som följde Aibas rekommendation och använda det nya matchstället.

Det svenska boxningsförbundets ordförande Patrick Wheeler tror inte att de nya kläderna kommer att få något genomslag.

- Det hela är löjligt och som väl var rörde det sig om en rekommendation nu. Kan aldrig tänka mig att det får genomslag i sporten, säger Wheeler till Sydsvenskan.