Måndag 20 Sep
Stockholm

Proffsboxningen ett tacksamt mobbingoffer för kvällspressen

KRÖNIKA: Teddy Stenmark från "Kort om boxning" ventilerar kring en viss syn på boxning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är bra att Aftonbladet skriver om proffsboxning och jag har så gott som alltid gillat Stefan Alfelts artiklar om boxning. Oftast skriver han bra och initierat. Det märks att han är fascinerad av boxning. Jag blir dock både ledsen och upprörd när han sällar sig till det sedvanliga gänget av enkelspåriga kvällstidningsjournalister som enbart är ute efter att klanka ner på proffsboxningen och ifrågasätta dess existens, dess enligt mitt sätt att se på det självklara plats inom idrottsfamiljen.

Vi borde få mer utrymme.

Proffsboxning är sport punkt slut. Låt oss inte käbbla om det. Att det är en underhållande sport håller jag dock med Alfelt om. Men att som han ge yrkespugilismen en känga (pungspark får vi nog kalla det) samtidigt som han är där på plats och gillar vad han ser och helt uppenbart är fascinerad över vad idrottarna presterar är så oerhört tråkigt och typiskt svenskt. Det är sportjournalistik modell kvällstidningar i ett nötskal.

Alfelts skriver följande ”Professionell tungviktsboxning är en grym företeelse där människors hälsa alltid riskeras för showens skull i gränslandet mellan sport och entertainment”. Det samma skulle rent teoretiskt kunna skrivas om t.ex. Speedway och Formel 1 men det gör man aldrig för de sporterna är, helt obegripligt, mer ”rumsrena” enligt en helt enig journalistkår, det kan vi nog vara överrens om. Kampsport är marginaliserat ute på de stora redaktionerna och proffsboxningen är ett tacksamt mobbingoffer. MMA tar man inte ens i med tång. Den nonchaleras fullständigt. 

Boxningen som man märkligt nog ändå accepterat och släppt in får dock alltid ordentligt stå till svars för när någon skada uppenbarar sig, lindrig eller allvarlig, det spelar egentligen ingen roll. När det ges chans till att kritisera sporten tar man den utan att tveka. Det verkar nästan som om murvlarna får pluspoäng (bonus?) om de bara kan klämma in lite välbehövlig kritik i artiklarna.

Det är så politiskt korrekt att ha åsikter av det negativa slaget om proffsboxning för den sporten är ju så liten här hemma i Sverige och enligt den gängse uppfattningen ändå alldeles för rå och brutal för att få finnas till. Att ge sig på proffsboxningen har man ju alltid gjort och varför skulle en kille som Aftonbladets Stefan Alfelt som jag, lite naivt, trodde hade lite mer känsla och förståelse för vår sport vara annorlunda? Nej annorlunda är han nog ändå inte. Han är i grund och botten en fotbollsskribent med förkärlek till Zlatan som alla de andra. Gud vad trist!

- Teddy Stenmark från Kort om boxning, en del av Kampsport24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela