Torsdag 21 Okt
Stockholm

Världscupen har startat: Allt du behöver veta

Maria Pietilä Holmner har börjat träna störtlopp för att förbättra sin slalomåkning.
1 av 5
Maria Pietilä Holmner har börjat träna störtlopp för att förbättra sin slalomåkning. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
André Myhrer vann brons under OS i Vancouver, kan han följa upp succén?
2 av 5
André Myhrer vann brons under OS i Vancouver, kan han följa upp succén?. Foto: Elvis Piazzi/AP/SCANPIX
Markus Larssons säsong kan bara bli bättre än i fjol.
3 av 5
Markus Larssons säsong kan bara bli bättre än i fjol. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Maria Pietilä Holmner stirrar ned för backen.
4 av 5
Maria Pietilä Holmner stirrar ned för backen. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Anja Persson har lagt om sin träning.
5 av 5
Anja Persson har lagt om sin träning. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Det svenska skidlandslaget har inlett sin säsong med ett fiasko i Sölden. Säsongen är däremot lång och här får ni allt ni behöver veta i ett av sveriges mest populära landslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Ingen baksmälla från OS"

Det svenska alpina landslaget tog två meriterande medaljer under Vinter-OS i Vancouver. André Myhrer tog brons i herrarnas slalomtävling.

Maria Pietilä Holmner hamnade precis utanför pallen i slalomtävlingen.

Dock stod Anja Persson för OS:s största bragd. Dagen efter hennes fruktansvärda olycka i störtloppet, stod hon redo att slänga sig utför slalombacken. Till slut tog hon en oerhört moralisk bronspeng och hyllades av hela världen för modet, styrkan och bragden.

SÖLDEN. Den alpina säsongen har precis börjat. Sverige öppnade med ett praktfiasko i Sölden. Anja Persson blev bäste svensk med en 16 plats under lördagens slalomtävling. Herrarnas slalomsäsong startade än sämre med Markus Larsson som åkte ur och Matts Olsson som missade kvalet till andra heatet.

Säsongen sträcker sig dock över hela vintern och optimismen blomstrar inom det svenska landslaget. Nu ger Nyheter24 er allt ni behöver veta inför den stundande säsongen.

Höga förväntningar

– Det är alltid svårt att förutspå framtiden, men jag tror att vi kommer att göra riktigt bra ifrån oss i år, säger Anders Sundqvist, ordförande för svenska skidförbundet till Nyheter24.

– Samtidigt är det alltid konstigt, för media har alltid andra uppfattningar om vad som är bra och dåligt än vad vi har på förbundet.

Sverige har länge varit bortskämda vad det gäller framgångar inom den alpina världen. Vårt största stjärnskott på senare tid heter naturligtvis Anja Persson, som under sommarhalvåret lagt ned mycket tid på en ny form av träning.

– Den är betydligt mer fysisk nu. Tyvärr har tekniken inte riktigt kommit upp till den nivån som jag måste ha för att få till bättre resultat, säger Persson efter tävlingen i Sölden.

Första världscuptävlingen gick av stapeln under lördagskvällen. Persson blev bästa svenska på en 16:e plats, något som förbundet alltså ser som ett mindre fall framåt.

Herrarna gick in i VM-säsongen under söndagen, med liknande storartat fiasko, något som inte oroar Sundqvist.

– Vi har ett riktigt starkt slalomlag med Matts Olsson, Markus Larsson och André Myhrer i spetsen, trots att de inledde betydligt sämre än vad vi vet att de kan prestera, säger förbundsbasen Sundqvist till Nyheter24.

Störtloppet kan ge stora framgångar

Samtidigt har landslaget satsat stort på sina fartherrar där bland annat Hans Olsson ses som det stora hoppet.

– Han ligger nu för närvarande på trettondeplats på världsrankingen, vilket måste ses som något positivt. Vi hoppas självklart att han fortsätter att ta stora kliv och kan börja utmana om titlarna.

Olsson menar vidare på sin blogg, att han inte kan bärga sig från att komma igång med tävlingarna.

Jag längtar efter Sölden efter all träning – nu kör vi!

Frågan är om de svenska hoppen kan fånga nationens uppmärksamhet lika hårt som längdskidåkarna lyckades med under OS i Vancouver.

– Vi känner ingen som helst baksmälla från OS, vi fick trots allt två medaljer (Anja Persson och André Myhrer fick båda brons i slalom, reds. anm) och det är inte en fråga om att få till en revansch nu när säsongen drar igång, det handlar mer om att få igång åkandet på ett bra sätt, fortsätta låta våra stjärnor klättra och hoppas att våra unga förmågor kan ta det steg de behöver för att nå toppen.

Vilka ska vi titta efter för att få sitt stora genombrott i år?

– På damsidan ska ni helt klart hålla utkik efter bland annat Sara Hector, hon kommer att bli farlig i år.

Sara Hector tog en meriterande 24 plats, samtidigt 2008 års stora genombrott Maria Pietilä Holmner tog sig i mål på 21 plats, vilket inte är lika bra.

Holmner har även hon gjort en radikal förändring i sitt träningsupplägg under ”off-season”. För att förbättra sin slalom, har hon valt att träna stora mängder störtlopp och tror att ”det kan förbättra min slalomteknik oerhört mycket.

Nyckeln är ödmjukhet

– Den här säsongen kommer inte innebära några som helst problem, det gäller bara att vi har tillförsikt, är ödmjuka inför uppgifterna och satsar hårt när vi väl kör, avslutar ordförande för det alpina förbundet till Nyheter24.

Frågan är om alla dessa förändringar kan leda till något positivt. Att satsa mer på fysik när man redan är stark som en oxe? Att slänga sig ut i störtloppsbacken för att förbättra slalomtekniken?

Nyheter24 kommer att hålla er uppdaterade om det svenska landslaget och snart kan ni följa alla händelser här, när vi introducerar Vinterkanalen.

Se Anja Persson efter tävlingarna i Sölden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela