1 av 3
- Foto: Carl Tersman Toll/Nyheter24
2 av 3
- Foto: Carl Tersman Toll/Nyheter24
3 av 3
- Foto: Patrick Jenkinson

Tor Troéng inför karriärens tuffaste match

På fredag ställs Nyheter24-bloggaren Tor Troéng inför karriärens hittills största test på Superior Challenge 6. Kampsport24 har tagit tempen på svenskhoppet.


Tor Troéng

Ålder: 27

Längd: 188 centimeter

Vikt: 84 kilo

Record: 12-3-1

Bor: Umeå

Klubb: Renyi

Arbete: Forskningsassistent

Umeåbon Tor Troéng var ursprungligen bokad att möta veteranen Murilo Bustamante på fredagens Superior Challenge 6. När denne skadade sig nyligen trodde inte många att arrangören kunde hitta en likvärdig motståndare, men det var just vad man gjorde.

Troéng ställs istället mot Thales Leites som så sent som i april 2009 gick titelmatch i UFC mot Anderson Silva och totalt gått åtta matcher i organisationen.

- Det har inte förändrat min gameplan med mer än att Leites kanske är lite bättre än Bustamante på alla plan egentligen. Jag gillar att bli utmanad så det är helt perfekt. Jag är solklar underdog men jag tror det gynnar mig eftersom jag har allt att vinna, säger Tor Troéng om bytet av motståndare till Kampsport24 över telefon.

Hur är formen?

- Den är bra, jag kör det sista hårda passet på måndagen och jag ligger bra i vikt. Jag har ungefär sex kilo kvar och jag hoppas kunna ta så lite som möjligt i bastun. Jag brukar föredra att köra med saltbad, det är lite skonsammare mot kroppen. Men jag har försökt att tappa i vikt sakta men säkert under en tid och det har gått bra.

Leites främsta styrka är brasiliansk ju-jutsu och har vunnit majoriteten av sina matcher via submission, något som Tor säger sig ha bra koll på. Men han framhåller även att det kommer bli en tuff match stående.

- Det är tacksamt att studera någon som har gått så många stora matcher då man hittar väldigt mycket material. Vi har tittat på vad han gör bra och vad han är dålig på, även på marken har ju alla svagheter. Men vi får se om det blir så mycket grappling, jag har all respekt för honom där men inget är omöjligt.

Vad hoppas du att en seger i matchen kan innebära?

- Jag ville inte se förbi Leites, den här hösten har jag just valt att ta en match i taget och jag har absolut inget mer inbokat efter den här matchen. Men självklart hoppas jag vinna och då tar jag mig upp i rankingen och blir mer intressant för de stora organisationerna, det är inget snack om den saken.

- Det handlar inte bara om att vinna, jag vill kunna möta en sån kille och känna att det håller och att jag kan matcha honom. Om man kommer till UFC till exempel måste man ju kunna hålla sig kvar och hålla den standarden också. Jag ser det lika mycket som en förberedelse för en större organisation som det är en väg dit. Jag vill möta de allra bästa och kan jag göra det på hemmaplan i Superior Challenge är det lika värt som att göra det någon annanstans, förklarar han.

Troéng gick sin senaste match den första maj då han slog portugisen Rafael Silva på Superior Challenge 5 vilket var hans sjunde raka seger. Sen dess har han bland annat varit två månader i Brasilien.

- Det var riktigt bra i Brasilien, det var lite kombinerad semester och träningsläger. Jag tycker det blev en bra uppladdning.

Vad är den stora skillnaden med att träna i Brasilien?

- Det är en stor skillnad mot här, främst genom att de har många duktiga killar på samma ställe så det blir en väldigt hög kvalité. De är ju också alltid väldigt duktiga på marken men den här gången var de bra träning stående också. Rafael Dos Anjos skulle match i UFC samtidigt som jag var där så det blev otippat bra stående och jag fick många bra tips.

Tor har även varit på en kortare resa till London där han var inbjuden som sparringpartner åt John Hathaway inför dennes match på UFC 120.

Hur var det att träna med honom?

- Det var väldigt bra, han är riktigt duktig och stor för att gå i weltervikt. Det var riktigt bra sparring på många plan. Jag tycker inte att han nådde upp till sin fulla kapacitet på matchen mot Pyle. Men han har en otrolig potential och jag tror att han inom några år definitvt kommer att slåss om bältet i UFC.

Gav det några tankeställare att träna med så duktiga killar?

- Det är alltid lärorikt att träna med så bra killar, jag vet sen tidigare vad jag behöver jobba på och fick en hel del tips på vad jag gör bra och kan göra bättre. Vi sparrades väldigt tufft och upplägget var väldigt matchlikt.

Alexander Gustafsson var just och tränade i USA, är det något du vill prova?

- Absolut, jag gillar att träna på nya klubbar och lära av hur andra tränar. Sen verkar dom ha väldigt proffesionella gym i USA, vilket höjer standarden. Jag gillade träningen i London och är redan sugen på att åka tillbaka dit för att utvecklas mer. Dom hade ett väldigt proffesionellt sätt att knyta ihop allt ifrån brottning till boxningen till allt runt omkring.

Fredagens gala blir den första gången som Superior Challenge använder sin nyinköpta bur och Tor säger att han förberett sig speciellt för det.

- Det blir roligt, jag har gått i bur någon gång tidigare men det var ett tag sedan och har aldrig varit i en fullstor bur. Vi har jobbat mycket med gamet för att gå match i bur just eftersom det skiljer sig lite. Därför var det nyttigt att vara i England där de har mycket rutin med buren, avslutar han med.

Mer information om Superior Challenge 6 "Lions Den" och det fullspäckade matchkortet finns på organisationens hemsida.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/