Söndag 20 Jun
Stockholm

Årets genombrott

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Kampsport24 sammanfattar året som gott. Den här gången är det dags för de stora genombrotten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kampsport24 listar

Fram till nyår listar Kampsport24 året som gott.

Årets genombrott

Årets match

Många kampsportare har stått för stora bedrifter under året som gott.

Några av dessa tog dessutom ett stort steg ut i rampljuset genom att göra saker ingen hade väntat sig. De stod helt enkelt för rejäla genombrott under året.

5. Hanna Sillén (MMA)

Med över tio års erfarenhet av den stående kampsporten sanshou valde Hanna Sillén i maj att göra MMA-debut. När året nu snart är över har Sillén vunnit samtliga tre matcher hon gått och är med det den mest framgångsrika svenska kvinnan i MMA.

Stående slår Sillén de flesta och det fick Strikeforce-veteranen Maiju Kujala erfara under Superior Challenge 6. Men även på marken har Sillén kapacitet och vann sin senaste match genom submission. Nästa år kan hon mycket väl hamna i en stor internationell organisation.

4. Mats Nilsson (Submission wrestling/MMA)

Helsingborgaren Mats Nilsson har många års kampsportande bakom sig. Men i mars presenterade han sig på den internationella scenen genom att ta VM-guld i submission wrestling.

Den bedriften följde han upp med att bli fyra i Combat Games i Kina och sen ta brons på EM i september. Det är alltså medaljchans varje gång Nilsson tävlar ute i världen.

Som om inte det här räckte har Nilsson gått tre MMA-matcher under året. Två har slutat med imponerande segrar och den tredje var en titelmatch i Finland där han förlorade knappt.

3. Cain Velasquez (MMA)

Vid årets början var Cain Velasquez ansedd som en otrolig MMA-talang. Han hade vunnit fem raka matcher i UFC men röster höjdes för att han inte hade slagstyrka nog för att slå de bästa. På UFC 110 i februari visade Velasquez att kritikerna hade fel genom att knocka Antonio Rodrigo Nogueira på två minuter.

Det gav honom en titelmatch och när väntan på den äntligen var över gjorde Velasquez sitt livs match. Den 23 oktober var Velasquez mästare i UFC efter att ha utklassat Brock Lesnar i den första ronden.

2. Marcus Nyman (Judo)

Judo är en av världens största sporter och i världstoppen är konkurrensen mördande. Marcus Nyman hade vunnit EM som junior och ansågs lovande men ingen trodde 19-åringen skulle ha en chans på medalj när årets EM startade i Wien i april.

Men Nyman överraskade alla och redan när han tagit sig till final var han historisk då ingen svensk herre lyckats med det tidigare. Tonåringen Nyman nöjde sig inte med det utan slog den favorittippade georgiern  Varlam Liparteliani och blev Europamästare i 90-kilosklassen.

Efter den bedriften har han stått på pallen fler gånger och ligger bra till för att kvalificera sig för OS i London 2012. Ett minst sagt imponerande första år som senior.

1. Frida Wallberg (Boxning)

Frida Wallberg hade redan varit en av världens bästa boxare. År 2001 vann hon VM som amatör och fyra år senare erövrade hon ett mästarbälte. Men en ryggskada avslutade hennes karriär i förtid och Wallberg bildade istället familj.

Men i somras annonserade hon sin comeback och efter två matchvinster utmanade Wallberg kanadensiskan Olivia Gerula om bältet i WBC. Ingen svensk hade burit det anrika bältet och till råga på allt möttes de i Hovet i Stockholm.

Inför fullsatta läktare gick Wallberg en jämn match och efter åtta ronder dömdes hon som segrare. Wallberg blev världsmästare igen efter fem års frånvaro. Den historiska matchen gav eko på sportsidorna och Sverige har en ny internationell stjärna i boxning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela