- Foto: Golden Glory(Facebook)

Årets fighter

Kampsport24 sammanfattar 2010, den här gången är det dags för årets fighter.


MMAbloggen

Läs mer om Mixed Martial ArtsMMAbloggen, en del av Kampsport24.

Ett händelserikt år har sammanfattats i flera listor och nu när 2010 ligger bakom oss kommer den sista topplistan med de fighters som imponerat mest under förra året.

5. Frankie Edgar

New Jersey-sonen Frankie Edgar är ett riskabelt val för denna lista då han är en relativt nykläckt mästare och med tanke på att han sätter sin titel på spel i natt. Men under 2010 har han lyckas vända över mig från tvivlare till troende med sina insatser i oktagonen.

Edgar gick två matcher under året och båda var mot legendaren BJ Penn om lättviktstiteln i UFC, första gången som utmanare och den andra som försvarande mästare. Under båda matcherna kunde inte Penn hitta något svar på gåtan Edgar som frustrerade sin motståndare och styrde matcherna. Två mycket imponerande insatser som var tillräckliga för att Edgar skulle landa på min lista.

4. Cain Velasquez

Den nuvarande tungviktsmästaren Cain Velasquez blev rekryterad till UFC under en lång tid av svår torka i tungviktsdivisionen i UFC, och bara efter några få framträdanden började man diskutera Velasquez som potentiell mästare.

Under 2010 ställdes Velasquez mot sin svåraste motståndare i karriären och efter att ha besegrad Antonio Rodrigo Nogueira var siktet på titeln inställt och en vinst mot Brock Lesnar kändes som formalia. Mycket riktigt körde han över mästaren och titeln var hans.

Den inte alltid så karismatiske Velasquez har många utmaningar framför sig både i buren och utanför innan han kan kättra till toppen av en sådan här lista, men han är på god väg.

3. Georges St. Pierre

GSP, som Georges St. Pierre ofta kallas, har försvarat sin welterviktstitel två gånger under året mot Dan Hardy och Josh Koscheck och ingen av utmanarna var i närheten av att ta kronan från den kanadensiska mästaren.

Båda titelmatcherna under 2010 gick till domslut och St. Pierre har fått utstå en hel del kritik för att han fightas säkert istället för spektakulärt. Jag hävdar att han fightas smart och att det yttersta syftet med att gå matcher för en redan poplulär mästare är att vinna och behålla sin titel. St. Pierre är inte de stora gesternas mästare, men om man studerar jabben han använde i sitt senaste titelförsvar kan man inte vara annat än imponerad.

2. Jose Aldo

En fighter som inte anklagats för att vara tråkig är den brasilianske fightern José Aldo da Silva Oliveira Júnior, mer känd som Jose Aldo.

Aldos insats i titelförsvaret mot Urijah Faber landade honom en tredjeplats på Kampsport24s lista över årets matcher med motiveringen "Bensparkar, några bensparkar till och ytterligare en nypa bensparkar.". Matchen mot Manny Gamburyan var också en riktig smällkaramell där han avslutade med knockout i andra ronden.

Ibland kan det råda tvivel om vem som är absolut bäst i sin viktklass då det finns många organisationer runt om på jorden. Men för mig är Aldo för närvarande otvivelaktigt den bäste i världen i sin viktklass och kanske en av de bästa överlag och det ska bli spännande att se vad han kan åstadkomma nu när han blivit fjäderviktsmästare i UFC.

1. Alistair Overeem

Den flygande holländaren Alistair Overeem får utstå en viss kritik från dem som menar att han undviker de svåraste matcherna och att han ännu inte valt att skriva kontrakt med UFC trots att han förmodligen haft möjligheten att göra så.

Bortsett från ovanstående har 2010 varit ett fantastiskt år för den enorme Overeem som har kört över motståndare både i MMA och K-1 och han är obesegrad under året. Overeem har erövrat tungviktstiteln i K-1 World Grand Prix, han har försvarat sitt Strikeforce-bälte och strax innan årets slut hann han bli DREAMs interimmästare i tungvikt.

Oavsett vad man tycker om den hästköttsätande holländaren så har ingen i kampsportsvärlden haft ett bättre år och därför hamnar han i toppen på Kampsport24s lista.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Årets boxning
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.