Niclas Ekberg lyckas pricka foten på Matias Schulz.
1 av 5
Niclas Ekberg lyckas pricka foten på Matias Schulz. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Niclas Ekberg och Federico Fernandez ikamp om bollen.
2 av 5
Niclas Ekberg och Federico Fernandez ikamp om bollen. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Gonzalo Carou gör ett mål i tisdagens VM match i handboll i grupp D.
3 av 5
Gonzalo Carou gör ett mål i tisdagens VM match i handboll i grupp D. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Matias Schulz Argentinas målvakt räddar ett skott i tisdagens VM match i handboll i grupp D mellan Sverige och Argentina i Scandinavium i Göteborg.
4 av 5
Matias Schulz Argentinas målvakt räddar ett skott i tisdagens VM match i handboll i grupp D mellan Sverige och Argentina i Scandinavium i Göteborg. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Det svenska landslaget storfloppade mot Argentina.
5 av 5
Det svenska landslaget storfloppade mot Argentina. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Handbollsfiasko modell större för Sverige

Det svenska handbollslandslaget skulle bara vinna mot Argentina, men sydamerikanerna ville annorlunda.


Förbundskaptenen om matchen

– Vi kommer aldrig igång och energin fanns aldrig där, säger förbundskaptenen Ola Lindgren till TV4.

– Det är möjligt att det såg lite deppigt ut på bänken, men vi kämpar ändå vidare och nu räknar vi stenhårt med att ta två poäng mot Polen.

– Det var ryckigt hela tiden och även om vi länge funderade på att gå över till 5-1-försvar, men vi trodde hela tiden att vi skulle komma tillbaka.

GÖTEBORG. Det skulle gå så lätt. Det skulle gå så smärtfritt. Det svenska handbollslandslaget skulle köra över Argentina i Scandinavium.

Oddsmakarna gav sydamerikanerna nästan ingen chans att ta hem segern mot formtoppade värdnationen. Men Sverige som aldrig tidigare förlorat mot sydamerikanerna åkte på en skrällförlust av sällan skådat slag.

Svenskarna med Oscar Carlén i spetsen kom aldrig ur startgropen. Det såg snarare ut som att Staffan Olssons mannar kraftigt underskattade det argentinska laget.

Jonas Larholm försökte och lyckades till slut trycka in fem bollar bakom storspelande Matias Schulz i det argentinska målet. Men vad gjorde det när Schulz stoppade resterande svenska spelare.

Målvaktsbytet gav resultat

Sebastian Simone sköt snyggt in det moraliskt avgörande målet med tre minuter kvar. Dessförinnan hade olyckligtvis Fredrik Petersen och Niclas Ekberg bränt ett öppet läge under en viktig kontring.

Svenskarna fick känning efter att Mattias Andersson blev inbytt med tio minuter kvar. Dock kunde svenskarna aldrig vända matchen och nu krävs det seger mot Polen för att det ska kunna bli några medaljer under hemma-VM.

Matchen slutade 22-26 till argentinarna och en av världsmästerskapet största skrällar var därmed ett faktum.

Sverige är fortsatt grupptvåa på sex poäng med Polen i förarsätet med åtta poäng. Och nu krävs det mer eller mindre seger mot gruppledarna för att få möjlighet att gå vidare mot de stora medaljerna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!