- Foto: Rasmus Borgudd/Nyheter24

Intervju med Babak Aghavali

Babak Aghavali är arrangören bakom den svenska MMA-organisationen Superior Challenge.


Hemsida

Läs mer om Superior Challenge på deras hemsida.

I höstas storsatsade Superior Challenge inför sin sjätte gala med en uppställning av inhemska och internationella fighters av mycket hög klass.

Galan flyttades från Fryshuset till Hovet för att få plats en större publik och när 5000 biljetter sålts kunde man konstatera att Superior Challenge 6 slagit besöksrekordet för alla MMA-galor i Norden och succén var ett faktum.

Kampsport24 har passat på att intervjua mannen bakom Superior Wear och Superior Challenge, Babak Aghavali, för att få hans reflektioner kring den senaste galan och hur framtiden ser ut för organisationen.

Superior Challenge 6

- Superior Challenge 6 blev en succé och jag tycker att vi lyckades sätta Superior Challenge som organisation och svensk samt europeisk MMA på världskartan. Det blev vår bästa gala hittills vilket jag tror alla håller med om, berättar Babak Aghavali för Kampsport24.

Superior Challenge tog hjälp av flera PR-byråer för att nå ut med sitt budskap vilket Aghavali menar tillsammans med andra organisationsförändringar var viktiga för framgången.

- Vi gick över till en "full size" bur på ca 10 meter i diameter och 75 kvadratmeter i matchyta, vilket är den enda i sitt slag i Sverige. Detta i kombination med ett fantastiskt matchkort resulterade i att Superior Challenge 6 blev den mest uppmärksammad kampsportsgalan någonsin i svensk media, säger han.

Det var inte bara Thales Leites som efter galan prisade Superior Challenge och Sverige utan ryktet om galan har spridit sig i Europa och resten av världen.

- Efter Superior Challenge 6 blev vi kontaktade av managers från hela världen som vill få in sina fighters på galan. TV-stationer från olika länder vill sända galan och internationell MMA-media visar mycket stort intresse i oss, säger Aghavali.

Kontroversen i titelmatchen

Som man tidigare kunnat läsa på Kampsport24 uppstod det en kontrovers efter matchen mellan svenske Daniel Bielkheden och den nuvarande titelhållaren i Superior Challenge Daniel Acacio.

- Jag tyckte personligen att David förtjänade en vinst och jag försökte stötta honom så gott jag kunde veckorna efter galan. Men jag kan inte påverka domslutet även om jag skulle vilja det. Svenska MMA-förbundets domare som dömde på Superior Challenge 6 har mångårig erfarenhet av sporten och är licenserade av förbundet och representerar de regler som är fastställda av förbundet. Superior Entertainment måste förlita sig på att alla domare gör sitt bästa vilket jag är övertygad om att de gör och därmed är min personliga åsikt egentligen irrelevant i denna fråga, säger Aghavali.

Bielkheden blev fråntagen en poäng under matchen och domslutet gick till Acacio i slutändan. Efteråt har Bielkheden uttalat att han inte kommer att gå match på svensk mark igen om förutsättningarna är de samma som idag.

- Visst var det tråkigt att höra Davids uttalanden men jag förstår att han var frustrerad. David är en schyst kille, en duktig fighter och en av kultfigurerna inom svenska MMA. Han har varit Sveriges ansikte ut internationellt långt innan sporten blev stor. Visst är det synd för den svenska publiken om han bestämmer sig för att inte tävla på hemmaplan, men vår organisation är inte uppbyggd kring endast en fighter. Vi får hoppas att David ändrar sig och kliver in i buren igen, säger Aghavali.

Förändrade förutsättningar

I december fattade SMMAF beslut om att tillåta de regler som gäller för internationell professionell MMA vilket bland annat innebär att armbågar får användas stående och på marken, att rondvilan blir 60 sekunder i stället för 90 sekunder och att så kallade "upkicks" samt "foot stomps" tillåts.

Ett beslut som Aghavali blev förvånad över.

- Jag måste erkänna att det beslutet förvånade mig väldigt mycket. Jag trodde att det skulle dröja minst ett par år till innan armbågar blev tillåtna i svensk MMA, speciellt på marken. Personligen är jag emot armbågar i MMA under markkamp. Det krävs så lite för en motståndare som ligger i underläge att vinna en match genom att öppna upp ett sår på motståndaren. Stående är det däremot en helt annan sak, då måste fightern komma riktigt nära sin motståndare för att ens lyckas träffa, säger han.

Superior Challenge under 2011

- Som det ser ut i dagsläget har vi två galor inplanerade på Hovet i Stockholm. Den 30 april blir det Superior Challenge 7 – ”Rise of Champions” och den åttonde galan kommer att hållas 28 oktober, säger Aghavali.

- På Superior Challenge 5 vann Jameel Massouh mot Sami Aziz och blev den första Superior Challenge titelhållaren. På Superior Challenge 6 fick Sami Aziz möjligheten till en titelmatch mot ingen mindre än Joachim "Hellboy" Hansen. Massouh är numera tvungen att försvara sin titel mot Hansen, om det blir på den närmaste galan eller i höst återstår at se men vi jobbar på att få till den matchen på nästa gala. Det är den här nivån en Superior Challenge titel håller. Vi vill att våra titlar ska vara konkurrenskraftiga mot världens absoluta topp och ha ett högt värde.

- Det var synd att Reza ”Mad Dog” Madadis motståndare Carlo Prater inte klarade vikten på förra galan vilket var tänkt som en titelmatch i lättvikt. Därför lovade jag  Madadi som tog hem den matchen i en viktklass över sin, att han skulle få en titelmatch på Superior Challenge 7 vilket han verkligen gjort sig förtjänt av, och det är ett löfte som jag kommer att hålla. Vem motståndaren blir kan jag däremot inte avslöja än.

Planer för framtiden

I all kontakt med Superior Challenge och Babak Aghavali har det alltid varit tydligt att målen för kampsportsorganisationen varit högt ställda och siktet alltid varit inställt på europeisk dominans på MMA-scenen.

- Vi gjorde en treårsplan i början på 2010 där vi satte som mål att bli den största MMA-organisationen i Europa inom tre år. Det målet lyckades vi uppnå efter ca ett halvår vilket är fantastiskt med tanke på att den första galan arrangerades i April 2008.

- Att organisera en gala i Superior Challenges storlek kräver cirka fyra månaders förberedelser. Man blir nog aldrig fullärd eftersom det är en enorm organisation som berör många branscher, många företag och med väldigt många människor inblandade. Det gör att många saker kan gå fel, betonar Aghavali. Vem kunde till exempel förutspå att en vulkan skulle lamslå all flygtrafik och att vi därmed blev stående med ett halvt fight card utan några motståndare?

- Visst har vi utvecklats men vi är fortfarande nybörjare. Däremot är vi hungriga och kreativa och brinner för det vi gör, vilket gör det lättare att lära sig på vägen under resans gång. Vi vill aldrig sluta utvecklas och vill alltid överträffa oss själva, och vår främsta fördel är att organisationen består av underbara människor, från funktionärer, fighters till eldsjälar som alla bidrar till utvecklingen, avslutar Aghavali ödmjukt.

/
/
MMA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tung svensk förlust – men OS-hoppet lever

Stjärnas skademardröm – missar OS

I Tokyo 2021 tog hon OS-guld och satte världsrekord i tresteg – nu missar Yulimar Rojas sommarens OS i Paris. Venezuelanskan har skadat hälsenan.

Talangens märkliga skada: "Fötterna domnar bort"

2 timmar sedan
Anna Sandbergs kometkarriär började plötsligt hacka i fjol. En märklig skada i båda benen blev till slut ohållbar för Häckenbacken. Det har gått så långt att mina fötter domnar bort under matcher, säger 20-åringen, som efter operation nu är redo för helgens damallsvenska premiär.

Mardrömsmorgon och vattenbesök för Åberg

3 timmar sedan
Ludvig Åberg fick en mardrömsstart på andra dagen i US Masters. Ett besök i vattnet på 15:e hålet bidrog till att svensken slutade första rundan på 73 slag, ett över par.

Leksand tappar trio – talangen lämnar

3 timmar sedan
Leksand fortsätter att tappa spelare efter kvartsfinaluttåget mot Frölunda i SM-slutspelet.

Därför flyttar inte Patrick Ekwall och flickvännen Camilla ihop

idag 14:56
Patrick Ekwall är en av Sveriges allra kändaste sportjournalister. Men hur bra koll har du på hans liv i övrigt? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Ekwall.