Onsdag 21 Apr
Stockholm

Decimerad judotrupp till EM

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Marcus Nyman är regerande mästare och storfavorit till ännu en medalj. Men den svenska truppen har drabbats av två tunga skador inför EM i Turkiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
TRUPPEN

Marcus Nyman 20 år (90 kilo)   1:a EM 2010, 5:a Paris GP 2011, 1:a GP Düsseldorf 2011

Olle Sundström 21 år (60 kilo)   3:a U23-EM 2010, 2:a EC Borås 2010, 1:a SM 2010

Anna Bernholm 20 år (63 kilo)   3:a Matsmumae Cup 2011, 7:a WC Sofia, 2:a Finish Open 2010

Från och med torsdag och tre dagar framåt går Europamästerskapet i judo av stapeln i Istanbul.

Från att ha varit en trupp på fem deltagare är det svenska landslaget decimerat till tre utövare som går upp en den stenhårda konkurrensen.

Konkurrensen är också större än någonsin då 428 deltagare ställer upp i tävlingen jämfört med till exempel knappa 300 förra året.

Men med Marcus Nyman i 90-kilosklassen i truppen är förhoppningen stor om att Sverige ska ta hem en medalj.

Nyman blev förra året sensationellt Europamästare vid endast 19 års ålder och efter det har han fortsatt att rada upp segrar.

Tidigare i år tog Nyman hem Düsseldorfs Grand Prix och slutade på femte plats i jättetävlingen Paris Grand Slam.

– Han är skadefri och i god form. Dock kan vi inte förvänta oss att han skall vinna även i år då konkurrensen är stenhård och alla numera känner till honom. Men hans höga kapacitet kan räcka mycket långt, säger landslagstränaren Robert Eriksson till Kampsport24.

Fler vill visa framfötterna

Förutom medaljhoppet Nyman ställer hans klubbkompis Olle Sundström upp i 60-kilosklassen för andra gången på ett EM.

– Han har börjat visa en mer stabil form under de sista månaderna. Med han vältränade kropp och vilja så är förhoppningen att han skall kunna vinna några matcher och förhoppningsvis kunna vara topp åtta, säger Eriksson om hans chanser.

Sist ut är Anna Bernholm i 63 kilo som gör sitt första år som senior men redan visat framfötterna bland seniorerna.

– Hon är främst med för att se och lära men hon har absolut kapacitet att vinna matcher då hon i år med sin aviga judo slagit förra EM trean från Kroatien, säger Eriksson.

Allvarliga skador

Som Kampsport24 rapporterat missar Martin Pacek i 100 kilo EM på grund av en allvarlig lårskada. Han kommer att opereras under nästa vecka och får kämpa mot klockan för att hinna tillbaka och ha en chans att kvalificera sig till OS i London nästa sommar.

Även talangen Emma Barkeling som vunnit två raka tävlingar missar tävlingen på grund av en knäskada.

Upplevde katastrofen i Japan

Uppladningen inför EM har inte heller varit optimal då landslaget befann sig i Japan för ett träningsläger när jordbävningen och den efterföljande tsunamin drabbade landet.

Truppen fick då lämna landet men landslagstränaren tror inte att händelserna i Japan påverkat truppens form.

– Den fysiska uppbygganden och toppningen blev lite lidande samt att vi missade judoträning under en vecka. Dock så har vi kompenserat detta med ett extra läger i Ungern under en vecka samt det sista lägret i Israel. Så i det stora hela för just EM så har det nog ingen större betydelse, säger han.

VM inleds under torsdagen och redan samma dag går Sundström in i tävlingen. På  långfredagen är det sen dags för Bernholm medan Nyman tävlar dagen efter.

Följ tävlingen på Europeiska judoförbundets hemsida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela