Söndag 13 Jun
Stockholm

Domaren svarar på kritiken

Efter Superior Challenge 7 har kritiken varit hård mot domaren Marko Gyllenland efter ett omdiskuterat domslut i titelmatchen i lättvikt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
DOMSLUTET

De tre poängdomarna hade alla matchen som oavgjord efter tre ronden. I en titelmatch måste en vinnare utses enligt de svenska reglerna och två av dem valde därför att se Reza Madadi som segrare.

Det domslutet överklagade senare Rich Clementi men tre andra domare som granskade beslutet kom fram till att inget uppenbart fel begåtts vilket är ett krav i reglementet för att domslut ska ändras.

Det beslutet finns att läsas hos SMMAF.

Reza Madadi vann ett mycket jämnt delat domslut över Rich Clementi under Superior Challenge 7 för ett par veckor sedan och blev mästare i lättvikt.

Förloraren Clementi valde senare att överklaga domslutet, en överklagan som nyligen avslogs då de granskande domarna kom fram till att inget uppenbart fel begåtts i matchen.

Många har dock menat att matchdomaren Marko Gyllenland stod för ett felbeslut när han dömde upp matchen trots att Clementi hade en dominant position i rond två. Ett beslut som kan ha påverkat matchens utgång.

"Den svenska kommissionen tycker att det var okej att döma rond två som 10-10 och att domaren gjorde rätt som dömde upp oss. Jag har varit i branschen länge och är förbluffad över det", skrev en besviken Clementi i ett uttalande efter beskedet.

Nu har också Gyllenland själv valt att kommentera uppståndelsen och det har publicerats hos Fighter Magazine där han också är chefredaktör.

"Jag förstår att Rich blir besviken över att bli uppdömd, men jag är helt säker på att han hörde mina kommandon under matchen och att jag bad dem vara aktiva. Han trodde kanske det inte var möjligt att bli uppdömd ur den positionen och såg sin chans till att vila lite och samla kraft", skriver Gyllenland.

Har stöd i reglerna

Gyllenland menar att han varnade Clementi för att han skulle stoppa matchen om han inte var mer aktiv och säger att han tog beslutet efter 40 sekunders inaktivitet. Men medger att beslutet inte var lätt.

"Dock tycker även jag personligen att man bör undvika detta i dominanta positioner i största möjliga mån, då en fördelaktig position kan vara totalt avgörande i en match", skriver han.

Han skriver dock att han måste följa reglerna som domare och att en match ska startas om stående om de aktiva är i ett dödläge eller inte arbetar aktivt för att förbättra sin position eller avsluta matchen.

Se situationen själv efter tio minuter av klippet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Missnöje kostar