Onsdag 28 Sep
Stockholm

Medaljchanser på VM

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

På torsdag börjar VM i brasiliansk jujutsu i Los Angeles. Som vanligt deltar många svenskar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Se tävlingarna

Genom budovideos.com kan man följa VM på lördag och söndag då de högre bältesklasserna avgörs.

Söndagens tävlingar där finalerna för svarbälten avgörs kostar pengar.

Mer information om tävlingen finns hos IBJJF.

Mellan den andra och femte juni samlas världseliten tillsammans med nybörjare för VM i brasiliansk jujutsu, eller Mundials som tävlingen kallas i Brasilien.

Många svenskar finns anmälda från vitbälten upp till svartbälten men det speciella i år är att det för första gången tagits ut en landslagstrupp.

Genom ett läger har elva utövare med lila och högre bälte tagits ut och bland dessa finns det tre tydliga medaljkandidater.

Ida Hansson

Störst medaljchans har brunbältet som tävlar i 69 kilo. Hansson som bor och tränar i Köpenhamn vann tidigare år EM och vann bara för ett par veckor sedan en stor turnering i Rio de Janeiro.

I damklasserna tävlar brun och svartbälten tillsammans vilket gör att konkurensen är stenhård. Bland annat finns den sexfaldiga mästarinnan Hannette Staack i startfältet. Men med tanke på Hanssons meritlista bör hon vara med och slåss om medaljerna.

Tove Södersten

Brunbältet som tävlar i 53,5 kilo vann SM förra året och tog förra året silver på Pan Jiu-Jitsu Championship. Som lilabälte vann hon även EM samt placerade sig på andra plats på VM.

I klassen finns Letícia Ribeiro som kan ta sitt sjätte guld. Hon blir svår att rubba men med rätt lottning kan Södersten ta sig långt.

Mikael Marffy

Det går aldrig att räkna bort veteranen Mikael Marffy som tävlar i klassen under 100 kilo för brunbälten. Efter många år som landslagsman i judo sadlade om till brasiliansk jujutsu och om blå och lilabälte placerade han sig på pallen på VM men lyckades inte göra samma sak som brunbälte förra året.

I år har han vunnit EM i veteranklassen och tränar numera en del med EM-trean i judo, Marcus Nyman. Det borde göra att han är riktigt bra förberedd konditionsmässigt. En EM-medalj i hans tredje bältesklass är inte en omöjlighet.

Den övriga landslagstruppen

Anny Hammarsten, lila, -53.5 kg

Maxine Thylin, lila, -64 kg

Gabriel Rosberg, svart, -57.5kg

Pilo Stylin, svart, -76kg

Omid Azad, brunt, -76 kg

Andreas Olsson, lila, -82.3 kg

Claes Weyde, svart, -82.3 kg

Martin Janson, svart, -88.3 kg

Förutom landslagstruppen tävlar flera andra svenskar på tävlingen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.