Sjöberg avslöjade i april att han blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare.
1 av 3
Sjöberg avslöjade i april att han blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Gångvägen där Örgryte IS friidrottskansli ligger har uppkallats efter Viljo Nousiainen.
2 av 3
Gångvägen där Örgryte IS friidrottskansli ligger har uppkallats efter Viljo Nousiainen. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX
Viljo Nousiainen ger Patrik Sjöberg instruktioner under DN-galan 1995.
3 av 3
Viljo Nousiainen ger Patrik Sjöberg instruktioner under DN-galan 1995. - Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX

Öis ljög - Kände till pedofilövergreppen

Andra sexanklagelser mot Patrik Sjöbergs tränare kom till klubbens kännedom 2007.


"Det du inte såg"

Det var i slutet av april som den svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg avslöjade att hans tränare Viljo Nousiainen under flera år förgripit sig på honom.

Avslöjandet kom i samband med att självbiografin "Det du inte såg" skulle släppas och blev en av vårens allra största nyheter i Sverige.

– Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande, sade Sjöberg till SvD då.

Även tränaren Yannick Tregaro och norske friidrottstalangen Christian Skaar Thomassen berättade om liknande händelser i samband med Sjöbergs avslöjande - senast var det den förre förbundskaptenen Ulf Karlsson som berättade om sina erfarenheter av övergrepp inom friidrottsvärlden.

GÖTEBORG. Nyheten "slog ner som en bomb" i våras för Örgrytetränaren Per Crona. Nu avslöjas det att det inte var första gången han hörde talas om anklagelser mot Viljo Nousiainen om sexuella övergrepp på minderåriga friidrottare.

År 2007 kontaktade en förälder Crona och hävdade att hans son utsatts för övergrepp av Nousiainen. Crona sökte i sin tur upp Yannick Tregaro (ingen visste då att även han varit utsatt) som hörde av sig igen efter att ha undersökt saken.

– Då sade han att "vi har pratat om det här, du behöver inte oroa dig. Vi har rett ut det här. Då släppte jag det, säger Per Crona till Sveriges Radio.

Patrik Sjöberg själv är upprörd över intervjun med Crona och skriver så här på sin blogg.

"Kommentarerna i dagens radiointervju är ju inte bara beklämmande utan också direkt kränkande för alla som har blivit utsatta för Viljos övergrepp".

 

"Ingenting vi haft en susning om"

Styrelsen i Örgryte IS friidrottssektion är för närvarande upplöst eftersom samtliga ledamöter ställt sina platser till förfogande i väntan på ett extra årsmöte i slutet av juni.

De som suttit i styrelsen de senaste åren ska dock inte ha vetat av några tidigare anklagelser mot Viljo Nousiainen.

– Det är ingenting vi haft en susning om, ingen av oss är gammal i gamet. Det finns inte så mycket att kommentera, säger styrelensens sekreterare Bodil Meijer Gustafsson till Nyheter24.

Per Crona säger dock till Sveriges Radio att Öis nu jobbar med hur man ska kunna förhindra att samma situation uppstår igen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!