- Foto: Scanpix

Rory Mcllroy, golfens näste superstjärna

Nordirländaren krossade allt motstånd och plockade hem US Open - 22 år gammal. Men vem är han?        


Rory Mcllroy

Född: Den 4 maj, 1989 i Holywood, Nordirland.

Tidigare segrar på PGA-touren: 2, Dubai desert classic, Quail Hollow Championship.

Inspelade prispengar 2010: 2 500 000 dollar. 

Nordirländsk dominans: Förra året var det faktiskt också en nordirländare som vann US Open, nämligen Graeme Mcdowell.

 

BETHESDA. Redan innan sista rundan var han historisk. Rory Mcllroy är första spelaren som har gått tre rundor under 200 slag i tävlinges historia. Han gick ut sista rundan med åtta slags ledning, ändå måste han varit nervöst. Bara för tre månader sen gick 22-åringen ut i ledarbollen på Augusta med fyra slags ledning och kollapsade totalt. Han gjorde en mardrömsrunda och slutade tia.

80-slags-rundan är faktiskt den sämsta rundan någon har gjort efter att ha toppat turneringen efter tre rundor, i Masterturneringarnas historia. Men nu, under söndagens sista runda av US Open, höll han nerverna i styr och nu har det definitiva genombrottet kommit.

Nerverna höll och han forsatte att attackera och drygade ut sin ledning till en vinst. 16 under par och åtta slag före Jason Day, ren och skär utklassning.

– Han är makalös, och han har en sån underbar personlighet, kommenterade tidernas störste spelare, Jack Nicklaus, sin adepts genombrott och fortsatte:

– Han ser ut att gå en fantastisk karriär tillmötes. Han kan mycket väl slå mitt majorrekord.

McIlroy har en majorseger. Golflegendaren har 18.

Blev proffs vid 18 års ålder

Golf är och har alltid varit McIlroys stora passion. När han var två år gammal ska han ha slagit nästan 40 yards. Nordirländaren var med och vann Ryder Cups juniortävling 2004. Ett år senare var han som 15-åring med i sin första tävling på Europatouren.

I USA slog han igenom på riktigt 2010 när han besegrade Phil Mickelson efter särspel och plockade hem Quail Hollow Championship på PGA-touren. 

Håller på Machester United

Utanför golfen är han intresserad av fotboll, bilar och tennis. Favoritlaget är engelska Manchester United. Och frågan på allas läppar är nu om han kan komma att dominera golfvärlden lika länge och lika ihärdigt som en viss gammal skotte på Uniteds avbytarbänk?

/
Senaste nytt

Viktiga lärdomar för Häcken: "Väldigt givande"

idag 00:04

Häcken pressade Leverkusen – men förlorade

igår 22:58
Fem matcher, fem förluster. Häckens trista svit i Europa League fortsatte när Bayer Leverkusen kom på besök. Hisingslaget stod emot bra, men föll till slut med 0–2.

Liv, 17, hyllades i pappas gamla hemmarink

igår 22:26
För första gången var Herman Liv, son till målvaktslegendaren Stefan Liv, inskriven i en SHL-trupp och fick stå i båset – dessutom hemma i Jönköping. Det var otroligt roligt att komma tillbaka hit, säger Liv till Aftonbladet.

Rögles vändning – ingen rolig historia för Rönnberg

igår 22:04
Den häromdagen så arge och kränkte Frölunda-tränaren Roger Rönnberg var en dryg minut ifrån att bli en historisk SHL-tränare. Men Rögle ville annat och vände ett tvåmålsunderläge till seger i förlängningen (5–4). Orutinerat så det skriker om det, säger Rönnberg.

Två mål på fem sekunder när Luleå derbyvann

igår 21:36
Två mål på fem sekunder (!) avgjorde norrderbyt mellan Luleå och Skellefteå. Linus Omark och Oscar Eklind såg till att Luleå kunde ta en sällsynt derbyseger på hemmais, 2–0. Det är derby, heta känslor, skönt att dra det längsta strået, säger Omark till TV4 Play.

Lundström missar premiären: Chansar inte

igår 20:36
Mathilda Lundström, som haft en känning i baksidan av låret, kommer inte att spela i VM-premiären i handboll mot Kina på fredagen.