Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lista: Hur stor var egentligen McIlroys seger?

- 20/06/2011, 11:34 -
Förmodligen kommer det att dröja hur lång tid som helst innan någon kan matcha Tiger Woods insats 2000 på Pebble Beach.
1 av 4

Förmodligen kommer det att dröja hur lång tid som helst innan någon kan matcha Tiger Woods insats 2000 på Pebble Beach.

Matt York/ AP /SCANPIX

Men hur stor var segern egentligen ur ett historiskt perspektiv.
2 av 4

Men hur stor var segern egentligen ur ett historiskt perspektiv.

Evan Vucci/SCANPIX

Rory McIlroy tog sannerligen världen med storm under söndagens finalrunda i US Open.
3 av 4

Rory McIlroy tog sannerligen världen med storm under söndagens finalrunda i US Open.

Matt Slocum/SCANPIX

4 av 4

Elise Amendola/SCANPIX

Ur ett historiskt majorperspektiv, hur stor var egentligen Rory McIlroys seger i US Open?

BETHESDA. Rory McIlroys makalösa insats under helgens US Open var inte bara fantastisk, den var också historisk. Men hur pass stor var den när man ställer den mot historieböckerna? Var kan man placera den bland alla andra golfbedrifter? För, trots att han tog världen med storm, så måste det väl ändå skett större och än mer gastkramande segrar genom åren?

För säga vad man vill om den unge nordirländaren, det finns trots allt ett knippe lirare som leverat mer under åren som gått.

6. Padraig Harrington fäller en tår

När Padraig Harrington lyckades besegra Sergio Garcia på Carnoustie fick Irland äntligen fira igen. Trots tuffa förhållanden vandrade han runt och kom in på sju under par.

Men det är inte egentligen själva golfen vi minns. Utan det är segertalet vi aldrig kan släppa. Notera även vem han grattar till amatörtiteln. Detta är vad man inom sportvärlden kallar - "pure class".

5. Woods slår igenom

Tiger Woods stora genombrott kom som alla vet på Augusta National den där sommaren 1997. Blott 22 år gammal hade han redan tidigare stormat in på den den stora scenen tack vare sin enorma slaglängd och våghalsighet. När han sedan peggade upp på en av världens tuffare banor och fullständigt körde över allt motstånd var det bara att lyfta på hatten. En sjärna var född. Då vann han med tolv slag. Och golfen skulle aldrig bli sig lik igen.

Det enda som gör att detta genombrott inte slår gårdagens var det faktum att man tvingades bygga om banan efter Tiger. Med andra ord, Augusta National var då för lätt för Tiger Woods.

4. Ben Hogan och bilkraschen

En av tidernas mest uppskattade och respekterade golfare var nära att dö 1949. Han krockade då sin bil in i en stor Greyhound buss, slängde sig över frun för att rädda hennes liv - turlig nog klarade båda sig med livet i behåll.

Konsekvenserna från kraschen blev för Hogan ett krossat bäckenben, en bruten fotled, ett förstört revben och en blodpropp som var nära att ta kol på amerikanens liv.

Läkarna sa att han aldrig mer skulle kunna gå.

Elva månader senare vann han, under enorma smärtor, US Open.

3. Rory McIlroys genombrott

För att sätta det som skedde under juni-helgen 2011 i ett slags perspektiv, måste man samtidigt förstå vad som skedde dess för innan.

Den 10 april fick 22-åringen gå ut i ledarboll på Augusta National. Tiger Woods jagade, likaså Angél Cabrera, Luke Donald och mannen som slutligen vann Charl Schwartzel. I det pressade läget kollapsade McIlroy totalt.

Nordirländaren slog upp sig bland villor och parkeringsplatser. Ingenting fungerade. Och man kunde klart och tydligt se skräcken i ögonen. Golfens största talang kanske inte hade psyket att vinna. En sådan händelse har stjälpt många karriärer genom tiderna.

Det är mot den bakgrunden man måste ställa nordirländarens magiska helg. För inte nog med att han fullständigt mosar fältet - han gör det utan att blinka. Och dessutom slår han den lägsta scoren i turneringens historia.

Samtidigt måste man vara ödmjuk inför förutsättningarna. Greenerna var nästan vårdslös lätta att spela på. Vädret bjöd in till monsterrundor - men trots det, trots att bananan var otroligt lättspelad, så kan man inte ta ifrån McIlroys sin insats.

Herregud, vad han tog världen med storm.

2. Den "bästa turneringen någonsin"

Föreställ er ett startfält med Jack Nicklaus, Jerry Barber och Ben Hogan. Föreställ er sedan att ligga sju slag bakom dessa herrar inför den sista rundan av US Open på Cherry Hills Country Club.

Då väljer "kungen" - Arnold Palmer - att skjuta en 65:a, sju under par.

Han öppnade med sex birdies på de sju första hålen, för att därefter segla in i mål, två slag före Jack Nicklaus. US Open 1960 anses av många vara en av de bästa turneringarna genom tiderna.

1. Tiger dominerar - fullständigt

Att Tiger Woods varit den kanske mest komplett golfspelaren genom är det inte många som bestrider. Mer uppenbart kan det inte varit än under US Open 2000, på en av världens i särklass tuffaste banor - Pebble Beach.

För det finns egentligen inte ord att beskriva det vi då fick beskåda. Det ska inte kunna ske. Tiger Woods kom i mål efter att ha hackat till bollen 272 gånger och slutade tolv slag under par. Närmaste konkurrent? Ernie Els och Miguel Jimenez delade på andra platsen - tre slag över par, femton efter Woods.