Torsdag 27 Jan
Stockholm

Abedi: "Jag ska göra allt för att vinna"

Abedi i sin senaste match i oktober.
1 av 4
Abedi i sin senaste match i oktober. Foto: Rasmus Borgudd/Nyheter24
Matchen vann han via en giljotin.
2 av 4
Matchen vann han via en giljotin. Foto: Rasmus Borgudd/Nyheter24
Nu blir det tuffast tänkbara motstånd i form av Thiago Alves.
3 av 4
Nu blir det tuffast tänkbara motstånd i form av Thiago Alves. Foto: Ryan Remiorz
4 av 4

I Birmingham i november blir Papy Abedi den fjärde svensken någonsin i UFC. Inför det ska han för första gången satsa på heltid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Papy Abedi

Ålder: 33 år

Född: Kongo

Längd: 180 centimeter

Vikt: 77 kilo

Record: 8-0 (5 KO, 2 sub)

Klubb: Hilti Stockholm

Bakgrund: Judo

Ingen mindre än veteranen Thiago Alves (18-8) blir den som välkomnar den obesegrade Papy Abedi (8-0) till UFC. De båda möts på UFC 138 den 5 november i Birmingham och för Abedi blir det ett stort ögonblick.

– När jag började med MMA var tanken att jag en dag skulle hamna i UFC med de bästa. Nu är jag där, nu tänker jag jobba för att få vara kvar, säger han till Kampsport24.

Vet hur han ska slå Alves

Att det blev en så pass meriterad motståndare som Alves har förvånat många men Abedi är beredd.

– Det är en bra motståndare. Han är en riktigt tuff kille men när man har jobbat för att ta sig til UFC måste man också vara beredd på att möta de bästa.

Han säger sig också ha koll på vad som krävs för att slå Alves.

– Det går att bryta ner honom, allt handlar om rätt planering. Jag ska bryta ner det han är bra på och göra det jag är bäst på. Jag vill vara kvar i UFC. Jag kommer att göra allt som krävs för att vinna, det är det min tur, säger han.

Satsar på heltid

Ett led i satsningen är att Abedi ska ta ledigt från sin egen firma, där han jobbar med starkström som elingenjör, för att träna på heltid.

– Jag hoppas kunna hitta sponsorer som kan hjälpa mig, just nu har jag inga. Det behövs för att jag ska kunna fokusera helt på träningen, säger han.

Byter viktklass

Abedi också valt att för första gången gå ner till weltervikt.

– Jag väger bara 84 kilo. Jag har kört i mellanvikt utan att behöva banta. Men de bästa i UFC i mellanvikt väger över 90 kilo och är riktigt långa, det skulle bli för tufft. Weltervikt passar mig bra.

Just nu väger han ungefär 81 kilo och säger att det inte blir några problem att ta sig ner till 77 kilo.

Tvingades till operation

Sin senaste match gick Abedi i oktober på Superior Challenge 6. Då slog han Nathan Schouteren på submission i första ronden men det var nära att matchen inte blev av.

– Jag skadade mig inför matchen. Det var osäkert om jag skulle kunna delta men jag hade tränat så pass bra att jag bestämde mig för att köra och operera mig efteråt, förklarar han.

Efter matchen genomgick han en knäoperation där överflödigt brosk togs bort. Därför har han under våren tvingats till rehabilitering men kör nu för fullt.

– Knät känns riktigt bra, det blir inga problem att vara redo i november.

Fysiskt sett känner sig också Abedi bättre än någonsin.

– Jag känner mig som 20 i kroppen och så länge kroppen känns så kommer jag att fortsätta. Jag tror man märker när kroppen inte orkar längre.

Tränar på hemmaplan

Abedi har en resa till London Shootfighters inplanerad i oktober där han bland annat ska träna med John Hathaway som också tävlar i weltervikt i UFC. Men annars kommer han att träna på hemmaplan.

– Vi har verkligen bra standard här hemma. Det är klart man skulle vilja åka utomlands och träna, men i USA finns det så många som är bättre än vad jag är. Där skulle jag inte vara någon alls. Här hemma kan jag få all hjälp jag behöver, förklarar han.

Abedi tävlar för Hilti Stockholm men tar in hjälp från en rad olika håll i sina förberedelser. All fysträning ansvarar hans vän Kalle Engström på Omni4 för och Papy tränar också thaiboxning med Tomas Rasmussen, brottas på Huddinge BK och sparras på Pancrase under Omar Bouiche.

– Alla de hjälper mig för att jag ska lyckas. Tryggheten är viktig och man behöver det stödet. Den första matchen i UFC är en stor utmaning, allt måste stämma då, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Helaustralisk dubbelfinal efter skrällen

Publicerades: 1 timme sedan

Kina uppmanar USA att "sluta lägga sig i" OS

Publicerades: 2 timmar sedan

IOK träffar försvunna tennisspelaren under OS

Publicerades: 2 timmar sedan

Experten om OS-risken: "Kan bli en sorg"

Publicerades: idag 05:35

Ishockey-NHL

Publicerades: idag 05:00

Markström höll nollan i Calgarys rekordmatch

Publicerades: idag 05:00