Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tuff lottning för svenskarna

judo.se

Sport | 24/08/2011 16:15

Judo-VM har inletts i Paris och svenskarna kommer att ställas på hårda prov i den tuffa konkurrensen.

Det finns få lätta matcher på ett världsmästerskap i judo och årets turnering blir inget undantag då det samlats närmare 900 utövare från totalt 132 nationer i Paris.

Herrar 90 kilo

För Sveriges enda stjärna, 21-åringen Marcus Nyman blir första motståndaren Juan Romero från Uruguay som inte ligger i närheten av den svenska världstolvan i rakningen. Vinner Nyman den matchen blir det dock troligen en mardrömsmotståndare i form av japanen Takashi Ono, rankad tvåa i världen.

I samma grupp finns även den högt rankade brassen Tiago Camilo som Nyman haft svårt för tidigare.

Med sig till tävlingen har Nyman EM-bronset från i våras samt ett par pallplaceringar i världscupen, senast silvret i Miami.

Betydligt mer oprövade är de tre övriga svenskarna som tagits ut.

I samma viktklass tävlar Nymans klubbkompis från SPIF, Joakim Dvärby. Denne möter georgiern Zviad Gogotchuri som inte är den mest välmeriterade men representerar en nation som fostrat många världsmästare. Skulle 23-åringen Dvärby ta sig vidare kan han då få möta den gamle världsmästaren Kyu-Won Lee från Sydkorea.

Totalt är det 71 deltagare i 90-kilosklassen som avgörs på fredag.

Herrar 81 kilo

Lite lättare är 20-åringen Robin Pacek som tävlar i en av de största viktklasserna med 86 deltagare. Denne är nybliven senior och gör sitt första stora mästerskap.

I första omgången ställs han mot Farhid Rahimov från Tadjikistan som är okänd men representerar en mycket stark nation. Vidare i gruppen har Pacek bland annat japanen Masahiro Takamatsu.

Med på VM skulle normalt sett även Robins storebror Martin Pacek ha varit. Men 100-kilosbrottaren som etablerat sig väl i viktklassen under OS-kvalet åkte på en allvarlig lårskada tidigare i år och är fortfarande skadad.

Damer 63 kilo

Truppens enda kvinna är unga Anna Bernholm som också hon gör sitt första mästerskap som senior. Hon möter den duktiga Martha Labazina från Ryssland i första matchen. Totalt tävlar 60 personer i viktklassen.

Pacek och Bernholm tävlar i morgon.