Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spännande ”doubleheader” i tungvikt

- 27/08/2011, 06:30 -
1 av 4

Jens Meyer

2 av 4

Jens Meyer

3 av 4

Jens Meyer

4 av 4

Ron Schwane

I kväll bjuds boxningsfans på dubbel glädje när Chagaev möter Povetkin och Helenius ställs mot Liakhovich.

Hösten står för dörren och ett förhoppningsvis schysst avslut på 2011 vad det gäller proffsboxningsbranschen. Det finns dock mycket kvar ännu. Fighter som Floyd Mayweather Jr mot Victor Ortiz, Tomasz Adamek vs Vitali Klitschko, Carl Froch vs Andre Ward och Mikkel Kessler vs Robert Stieglitz för att nämna några vi har att se fram emot senare i höst.

Först skall vi dock avsluta sommaren med en riktig goding, en ”doubleheader” i tungviktens tecken signerad Sauerland Promotions i Tyskland. Ni vet säkert redan vad jag menar – lördagens gala i Erfurt, Tyskland, med Ruslan Chagaev vs Alexander Povetkin och finsksvenske Robert Helenius mot vitryske forne WBO-mästaren Siarhei Liakhovich.

Chagaev vs Povetkin – vem vinner?

En mycket svår match att sia om på förhand då båda två har meriter så det räcker och blir över både som proffs och amatörer. Povetkin var olympisk guldmedaljör för Ryssland i Aten-OS 2004 och har otaliga medaljer från internationella mästerskap (bland annat EM-guld och VM-guld). Chagaev likaså då han var världsmästare 1997 och 2001 (för Uzbekistan) och är ruggigt rutinerad i amatörlinnet.

Chagaev har bara en förlust på sin resumé och den kom mot Vladimir Klitsjko 2009. Det är förlåtet vem som helst i branschen då Klitsjko den yngre är ju som bekant odiskutabel världsetta. Det är nog snarare en fördel för Chagaev att ha testat sina vingar mot honom, vilket Povetkin inte har gjort ännu, men en seger över Chagaev skulle tveklöst föra honom mycket närmre ett sådant möte.

Povetkin är istället obesegrad men har de facto varit inne mot många verkligt högklassiga motståndare ändå. Bland dem tidigare WBO-mästaren Chris Byrd, ”Fast” Eddie Chambers och Larry Donald för att nämna de allra främsta. Povetkin har tveklöst förtjänat den här storfighten efter i skrivande stund 21 raka segrar med 15 vinster via knockout.

Båda två är punchers av stora mått och Chagaev har inte blivit dubbad ”White Tyson” för intet, han kan verkligen klappa till. 17 av hans 27 viktorior har kommit på knockout. Han är satt i kroppen ungefär som "Iron Mike" var, rullar bra med överkroppen och slår oerhört farliga krokar. Jag upplever Povetkin som möjligen lite mer stilren i sina avslut. Han är en klassisk knockoutboxare med bra klipp i nävarna.

Chagaev är mer rå än sin motståndare och dessutom southpaw vilket kan ställa till det för Povetkin. Men jag väljer ändå Povetkin som vinnare, han är läcker på många sätt.

Helenius vs Liakhovich – vem vinner?

Denna match är också oviss men kanske inte fullt lika mycket som Chagaev vs Povetkin. Jag tror nämligen att boxningsvärlden och Team Sauerland i synnerhet räknar kallt med att framtidsmannen Helenius skall greja det här.

Helenius har förts fram slugt av tyska promotorsällskapet trappstegsvis och den vitryske ex-mästaren må ha två färska segrar i bagaget när han går upp mot finländaren på lördag men han har dels åldern emot sig och det faktum att han har smakat på nederlag under sin tid i yrkesringen. Det har inte Helenius! Det brukar vara en avgörande faktor i så här stora matcher.

Dock kan jag på inget vis säga att jag är säker på en skandinavisk tungviktsseger i Erfurt till helgen. Jag spanade in Liakhovichs senaste match mot USA-baserade sydamerikanen Evan Quinn härom kvällen och det var en brutal knockout från vitryssens sida. Han är stabil, farlig och definitivt ett riskfyllt uppdrag för Helenius att ta sig an.

Helt ärligt är jag spänd som en fiolsträng inför båda dessa två matcherna. Det skall bli galet intressant.