Stockholm

Adamek dominerad av Klitschko på hemmaplan

. Foto: Czarek Sokolowski

Vitali Klitschko besegrade Tomasz Adamek på boxningsgalan i polska Wroclaw.


Läs mer

Det blev som väntat en övermäktig uppgift för den betydligt mindre polske utmanaren, 98 kilo tunge, Tomasz Adamek (34) i matchen mot ukrainske WBC-mästaren Vitali Klitschko (40) i Wroclaw på lördagskvällen. Adamek hade varken fysiken, storleken eller kunnandet att lyckas rubba den solide mästaren.

Redan från start kunde man ana åt vilket håll det barkade. Utmanaren retirerade direkt i matchöppningen och den kompakte och drygt 110 kilo tunge mästaren drev honom framför sig med en distinkt jabb och med stort själförtroende och påtaglig pondus. Det var stundtals rena lekstugan för Klitschko som hade polacken skakad redan i första med en halvträff.

Adamek visade sig dock vara av tåligt virke, försökte sig på en optimistisk offensiv i andra ronden men den grusades kraftigt av mästaren som sånär golvade honom med en hård träff när ungefär tio sekunder återstod av ronden.

Det var ordentlig uppförsbacke för hemmaboxaren när han gick in i tredje ronden. Den ronden blev inte särskilt annorlunda. Klitschko styrde händelserna påtagligt bakom en nästan överdrivet låg gard, snudd på nonchalant, hela tiden avslappnad och inte särskilt oroad över att bli träffad själv – han hade helt uppenbart full koll på Adamek.

Fjärde ronden blev en rond där inte mycket hände men man kunde ändå konstatera ett klart övertag från Klitschkos sida, det såg ofta ut som om han kunde placera sina slag ungefär som han ville. Utmanaren var som en statist i sammanhanget. Det såg plågsamt ut!

I femte ronden ökade mästaren takten ytterligare några snäpp och Adamek fick se sig ordentligt spöad. Det var ingen måtta på hur mycket pisk han fick. Det var nästan så att man tyckte synd om honom i den fullständigt hopplösa situationen. Vad han än tog sig till blev han hela tiden kontrad, slagen och rejält stoppad i alla hans ambitioner. Vitali tillät inget spelutrymme. Det var hårda papper.  

I sjätte ronden klev Vitali ut i ringens mitt och började mata på med slag. Efter en minut träffade han fint med en höger, Adameks ben vek sig och italienske domaren Massimo Barrovecchio gick emellan och räknade. Slutet verkade nära men polackens stryktålighet och överlevnadsinstinkter tog över. Han fixade mirakulöst att hålla sig på benen ronden ut.

Världsmästaren tappade skärpan en aning i sjunde, var inte fullt lika vass. Det var precis som om han ville ta ett break i själva pryglandet av Adamek och polacken tackade och tog emot. Tomasz fick lite välbehövligt andrum. Han hade dock inte tillräckligt med kraft eller ork för att utnyttja situationen - för det var han alldeles för dimmig och seg i både armar och ben, men det tog honom ronden ut.

Vitali var ”back in business” i den åttonde ronden. Omgången stryk av Adamek fortsatte obönhörligt, det enda som avvek från de tidigare ronderna var det faktum att Vitali tappade balansen en bit in i ronden och gick i golvet, drattade på ändan. Det var ingen träff men det gick ändå ett sus genom publiken. Väl uppe sedan tog dock ukrainarens dominans vid igen.

Det var ingen rolig kväll för de polska fansen. Adamek sög upp stryk som en svamp, men nog borde väl detta snart ta slut tänkte man hela tiden, men utmanaren var riktigt seg. Rond nio blev kanske en av Adameks värsta. Klitschko var mycket aktiv och träffade hårt och mycket. Polackens huvud flög som en slungboll fram och tillbaka. Ingen vacker syn! Det var beundransvärt hur mycket stryk han tålde.

Slutet i tionde kom således inte som någon överraskning. När den 202 centimeter långe världsmästaren hade dragit in alldeles på tok för många ”råsopar” på den vinglige och vid det här laget mycket trötte utmanaren, hade domaren sett nog och bröt fighten (TKO).

Det var en ren utklassning och den månghövdade publiken på Stadion Miejski kunde inte annat än dra en lättnades suck över att deras man nu blev skonad från mer av den omilda behandling Klitschko hade utsatt honom för.

Vitali är sina 40 år till trots fortfarande en väldigt svårslagen mästare. Hur länge kommer han att sitta på tronen är frågan?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.