Söndag 5 Dec
Stockholm

”Kvällspressen gör mer skada än nytta för kampsporten”

KRÖNIKA. Aftonbladet kan fortfarande inte hålla sig ifrån skräckrubrikerna så fort de har möjligheten att likställa kampsport med våld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Ibland skriver Aftonbladet bra om kampsport. Men för att det ska bli några större rubriker räcker det inte med idrottsliga framgångar, då krävs det skandaler.

Under måndagen låg artikeln "MMA-jätten startar slagsmål – på isen” bland toppnyheterna hos Sportbladet. Artikeln handlar om hur det ökända KHL-laget Vitiaz Tjechov startade ett vilt slagsmål i en bortamatch.

I vanliga fall vore det knappast något att uppmärksamma då det sker regelbundet i hockeymatcher. Men det visade sig att slagskämpen Jeremy Yablonski som var med och inledde bråket hade gått två MMA-matcher vid sidan av hockeykarriären år 2007 och det räckte för att Aftonbladet ska vinkla på ”MMA-jätten”.

Men läsar man på om Yablonski inser man att han borde kallas för ”boxar-jätten” då han tävlade som amatörboxare i hemlandet Kanada. En betydligt större merit än två MMA-matcher för fyra år sedan i en organisation ingen hört talats om.

Om man sedan slutligen tittar på det Youtube-klipp som finns från bråket ser man att den tuppkampsförsedde Yablonski inte gör något värre än någon annan. Istället ser det ut precis som vilket hockeybråk som helst. Förekomsten av dessa mer eller mindre accepterade regelbrott kan man definitivt diskutera, men skyll inte på kampsporten.

Aftonbladet väljer alltså ändå att vinkla texten till att en MMA-fajter slagits under en hockeymatch. Detta även om sanningen snarare är att en medioker hockeyspelare som för fyra år sedan provade på MMA har gjort det han gjort under hela sin 14 år långa hockeykarriär, nämligen slagits.

Det är precis den här typen av skandalrubriker som kampsporten verkligen inte behöver och varje gång reproducerar artiklarna bilden av den farliga och intelligensbefriade kampsporten.

Så länge kvällspressen fortsätter att bjuda på sådana här lågvattenmärken kommer jag aldrig att ta deras kampsportsbevakning på allvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela