Allt annat än ett guld hade varit ett misslyckade för "All Blacks" när rugby-Vm avgjordes på hemmaplan. Men Nya Zeeland levde upp till förväntningarna och tog sitt andra guld genom tiderna.
1 av 3
Allt annat än ett guld hade varit ett misslyckade för "All Blacks" när rugby-Vm avgjordes på hemmaplan. Men Nya Zeeland levde upp till förväntningarna och tog sitt andra guld genom tiderna. - Foto: Themba Hadebe/AP/SCANPIX
Finalen mot Frankrike blev en svettig sådan, men till slut gick Nya Zeeland segrande med siffrorna 8-7
2 av 3
Finalen mot Frankrike blev en svettig sådan, men till slut gick Nya Zeeland segrande med siffrorna 8-7 - Foto: Alastair Grant/AP/SCANPIX
Kieran Read jublar efter slutsignalen.
3 av 3
Kieran Read jublar efter slutsignalen. - Foto: Natacha Pisarenko/AP/SCANPIX

24 års väntan är över - "All Blacks" är världsmästare

Det satt hårt inne, men Nya Zeeland kunde leva upp till de hårt ställda förväntningarna och vinna sin andra VM-titeln någonsin.


Tidigare mästare

2007: Sydafrika

2003: England

1999: Australien

1995: Sydafrika

1991: Australien

1987: Nya Zeeland

AUCKLAND. Senast den Rugby-tokiga nationen Nya Zeeland arrangerade ett VM var 1987. Frankrike stod för motståndet i en final som Nya Zeeland – även kallat ”All Blacks” – gick segrande ur. 24 år har passerat sedan dess, år av uteblivna framgångar för Nya Zeeländsk rugby. Fram tills nu.

När det sjunde Rugby VM:et i räkningen gick av stapeln var återigen Nya Zeeland värdnation, ”All Blacks” var ånyo i final och än en gång stod Frankrike – eller ”Les Blues” som de kallas – för motståndet. Allt var som uppdukat för en fest för Nya Zeeland med ett massivt stöd från hemmapubliken på Eden Park, som fick anledning att jubla per omgående.

Tog initiativet direkt

”All Blacks” hade minsann inte tagit sig hela vägen till final bara för att gå ut och förlora, något som visade sig när de taggade hemmalirarna direkt tog tag i taktpinnen. Utdelningen kom i mitten av första halvleken när Nya Zeeland drog iväg till en 5-0-ledning. En ledning de höll till pausvilan.

Efter att ha ökat på ledningen tidigt in i den andra akten såg det ut att gå mot en ny förnedring signerat ”All Blacks”. Men fransmännen svarade direkt, och hämtade in underläget till 8-7 varpå en rafflande avslutning var att vänta. Och mycket riktigt var det ”Les Blues” som forcerade ända in i slutminuterna, men närmare än så kom aldrig de regerande mästarna Frankrike.

– Nya Zeeland förtjänade kanske inte finalsegern, men VM-segern, säger Nyheter24:s Ehsan Fadakar som befinner sig på plats i Auckland.

Han fortsätter:

– Frankrike visade sig vara starkare än de flesta trodde.

"Hela landet ska vara stolta"

Trots Fransmännens fina kämpainsats kunde dock Nya Zeeland kunde hålla ut och vinna matchen med uddamålet och efter 24 års väntan har Nya Zeeland därmed bärgat sin andra VM-titel i historien.

– Det är svårt att beskriva känslorna just nu. Alla i laget och alla vid sidan av har gjort sin del i arbetet för att vi skulle kunna nå hit, och publiken har gett oss så mycket under dessa veckor, säger "All Blacks" lagkapten Richie McCaw. En lagkapten som var märkbart rörd efter bragden.

– Hela landet ska vara stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans, konstaterar kaptenen.

Nyheter24:s Ehsan Fadakar stämmer in i hyllningskören till det vilt kämpande "All Blacks".

– Richie McCaw och resten av All Blacks kommer nu krönas kungar och prinsar av Nya Zeeland efter den här makalösa vm-segern. Och med all rätt, de har kämpat för det här i tio år och äntligen fick de vinna den allra finaste av segrar.

/
/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

1 timme sedan

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

1 timme sedan
Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

2 timmar sedan
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.

Golfstjärnan opererad – missar major

idag 07:16
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.