- Foto: Jacques Boissinot / The Canadian Press

Bute försvarar sin titel

BOXNING - Lucian Bute möter Glen Johnson i Quebec i en intressant toppmatch i supermellanvikt.


Se galan

Lucian Bute vs Glen Johnson visas live på TV10 i kväll med start klockan 00:00 (midnatt).

På samma gala boxar också danske fd europamästaren i weltervikt Christian Bladt som möter obesegrade kanadensaren Kevin Bizier.

Medan boxningsvärlden spänt går och väntar på vem som kommer att gå triumferande ur den prestigefyllda Super Six-finalen i supermellanvikt mellan Andre Ward och Carl Froch i Atlantic City, New Jersey, den 17:e december så bjuder kanadensiska promotorföretaget Interbox på en riktig godbit i viktklassen nu till helgen.

På Pepsi Coliseum i Quebec, Kanada, natten mellan lördag och söndag svensk tid sätter nämligen obesegrade IBF-mästaren Lucian Bute sin VM-titel på spel mot rutinerade veteranen Glen Johnson från Jamaica.

Den Rumänienfödde kanadensaren är förstås skyhög favorit. Han borde, om allt går enligt planen, kunna dominera Johnson med ungdomlig entusiasm (Bute är 31 och Johnson 42) och ett till synes orubbligt självförtroende.

Bute, som är southpaw (vänsterhänt) och går med högern före, har en utomordentlig blick för gamet och han boxar ofta på kontring utifrån en djup s k ”crouch” med högernäven väldigt lågt placerad (nästan nere vid byxbenet). Han liksom lurar in sina motståndare i fight. Väl där sätter han ofta en blixtrande snabb, kraftfull och svårgarderad vänsterstöt underifrån eller bara kort, rak och mitt i prick när han slår ut sina motståndare. Få boxare i världstoppen har något schysst försvar mot det där patenterade ”vapnet”. Går den in, ja då är det god natt. Punkt slut. Det är tveklöst hans KO-farlighet som är hans stora styrka. Vi har sett så många väldigt kompetenta fighters falla offer för den fruktade vänsterbomben. Nordirlands Brian Magee och Mexikos Librado Andrade för att nämna två av de senare offren. De förpassades in i drömmarnas rike när de som minst anade det. Typiskt Bute! 

Det är svårt att inte vara imponerad av Bute, han har onekligen förtjänat sin status. Boxrec har honom i skrivande stund som nummer 1 i världen medan boxningsbibeln The Ring har honom som nummer 3. Vem som har rätt i den frågan kan man dryfta om i evigheter, men faktum är att Lucian Bute är en fruktansvärt bra boxare. Det ska mycket till för att Glen Johnson skall detronisera honom i kväll.

Det känns som en alldeles för tuff uppgift för den gamle mannen, men det är inte omöjligt det ska sägas. Vi bör inte underskatta Johnsons erfarenhet och förmåga att överraska. Vem hade trott att han skulle slå ut Roy Jones Jr så övertygande 2004 (vilken KO!) eller för den delen Allan Green vid den här tidpunkten förra året?

Johnson sitter onekligen inne med en fenomenal rutin och erfarenhet, som Bute ännu inte kan skryta med. Johnson har mött de bästa i branschen och har dessutom ofta gått segrande ur möten med dem. Man ska heller inte glömma det faktum att den mannen gick obesegrad i 32 raka matcher innan han noterade sin första förlust som proffs. Det var i en VM-match i mellanvikt (IBF) mot Bernard Hopkins 1997. Lucian Bute har inte ens gjort så många matcher ännu, blott 29 stycken (24 KO). På den fronten ligger han i lä!

Så summan av kardemumman är att vi kan förvänta oss en rätt cool fight nu till helgen, som jag dock lite oförskämt (mot Johnson) kallt räknar med att Bute skall vinna. Och gör han nu det, så är det mer eller mindre oundvikligt att han inte kolliderar med vinnaren av Super Six-turneringen förr eller senare. Det är det fansen vill ha!

/
/
IBF
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Kessler dominerade