1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Tränare sparkas - misstänkt för sexuellt utnyttjande

Friidrottssverige skakas av en ny skandal.


"Det du inte såg"

Det var i slutet av april som den svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg avslöjade att hans tränare Viljo Nousiainen under flera år förgripit sig på honom.

Avslöjandet kom i samband med att självbiografin "Det du inte såg" skulle släppas och blev en av vårens allra största nyheter i Sverige.

– Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande, sade Sjöberg till SvD då.

Även tränaren Yannick Tregaro och norske friidrottstalangen Christian Skaar Thomassen berättade om liknande händelser i samband med Sjöbergs avslöjande - senast var det den förre förbundskaptenen Ulf Karlsson som berättade om sina erfarenheter av övergrepp inom friidrottsvärlden.

Förra veckan gick förra förbundskaptenen Ulf Karlsson ut och berättade om: ”tränare i ganska hög medelålder som grovhånglat med 12-13-åriga tjejer ute på tävlingar”. Nu skakas friidrotten av en ny skandal - en tränare som hade hand om några av Sveriges största löften stängs av efter misstankar om sexuella trakasserier.

– Det är en duktig tränare och han är inte dömd för något. Men i en klubb med ungdomsverksamhet kan vi inte ha kvar en person som är misstänkt för den här typen av saker, säger klubbens ordförande till Aftonbladet.

Det var i somras som klubben underrättades om incidenter som inträffade för tre år sen. Tonårstjejerna som utsattes för de sexuella trakasserierna är inte aktiva längre. Nu får tränaren lämna klubben efter att en intern utredning tillsatts, ledd av psykologer.

– Det är inga grova övergrepp han anklagas för, det är inte frågan om någon våldtäkt. Men det är klart över gränsen för vad som är acceptabelt, säger klubbens ordförande.

Klubben kommer inte göra någon polisanmälan. Tränaren nekar till alla anklagelser.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!