1 av 2
- Foto: Faksimil från ABC
Gelard Sandusky tränade under den legendariske collagecoachen Joe Paterno.
2 av 2
Gelard Sandusky tränade under den legendariske collagecoachen Joe Paterno. - Foto: Matt Rourke/SCANPIX

Enorm pedofilskandal i den amerikanska fotbollsvärlden

Tränaren förgrep sig på åtta barn i sitt välgörenhetsprojekt. Laget och skolledningen visste om övergreppen, men höll tyst.


I Pennsylvania har det i dagarna uppdagats en pedofilhärva där minst åtta barn förgripits av en tränare i Penn State Universitys amerikanska fotbollslag. Gerald Sandusky drev, vid sidan av jobbet, ett välgörenhetsprojekt där han tränade grunderna i sporten till barn som fallit illa i livet.

Sammanlagt ska den välkände tränaren haft sex med åtta barn, uppger ABC News.

Men den tragiska historien slutar inte där. Sanduskys brott sopades under mattan av skoldirektörer och ledare i Penn State Universitys lag. Två av ledarna har arresterats och väntas bli åtalade för mened.

Det var inte förrän ett av offrens mamma gick till polismyndigheterna, som härvan kom upp till ytan. Och nu ställs Sandusky inför rätt.

– Olyckligtvis, olyckligtvis, befinner jag mig inte i en position där jag kan göra några uttalanden, sa han till ABC.

Skandalen anses vara en av de största bland amerikanska sporter någonsin, och rättegången kommer att följas intensivt av amerikanska medier.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.