- Foto: Julie Jacobson

Tredje mötet mellan Pacquiao och Marquez

BOXNING - Kommer Manny ”Pac-Man” Pacquiao att sätta punkt för en mångårig rivalitet med mexikanen Juan Manuel Marquez nu på lördag?


Se nattens match!

Matchen mellan Pacquiao och Marquez sänds live på TV10 med start klockan 04:00 natten mellan lördag och söndag.

På lördag på MGM Grand i Las Vegas går en av höstens absolut mest intressanta matcher av stapeln. Kanske den största av dem alla faktiskt. Förstås är det den tredje drabbningen mellan filippinske boxningskungen och regerande WBO-mästaren i weltervikt Manny ”Pac-Man” Pacquiao (32) och mexikanske ”brawlern” och f d världsmästaren i fjädervikt, lätt lättvikt och lättvikt Juan Manuel Marquez (38).

Under de två tidigare matcherna har det varit ruggigt jämnt, nästan knivskarpt om segern. Pac-Man fick bara oavgjort i det första mötet i Las Vegas 2004. Detta bäddade naturligtvis för en returmatch, som dock inte kom förrän fyra år senare, även den i den klassiska spelstaden. Den matchen vann Pacquiao om än väldigt knappt på poäng efter tolv ronder. Två domare tyckte att Pac-Man var vinnaren och en höll Marquez som den bättre.

Få boxare har pressat Pac-Man så hårt som den nu 38-årige mexikanen. Det verkar nästan som om Marquez har någon sorts inbyggt ”specialverktyg” i sin arsenal som han bara kopplar på för att för att få ”pound-for-pound-kungen” att boxas hans typ av match (stilren fight, närkamp och publikfriande).

Marquez har gått sex matcher sedan den där ”tajta” förlusten till Pacquiao 2008 och bara noterat ett nederlag och det kom för övrigt på poäng till klassens andre store gigant, Floyd ”Money” Mayweather Jr. Utöver det har han besegrat så starka namn som Joel Casamayor, Juan Diaz (två gånger) och tuffe australiern Michael Katsidis som han stoppade på teknisk knockout i nionde ronden. Lägg därtill att hans senaste match mot colombianen Likar Ramos tog slut (TKO) redan i första ronden. Så vi kan utgå ifrån att Marquez självförtroende är på topp inför den här matchen.

Att hans fysiska status är hundraprocentig har vi som följt HBO:s programserie 24/7 (där båda boxarnas förberedelser dokumenteras noggrant) kunnat konstatera. Boxaren hävdar att han aldrig varit bättre tränad, vilket hans kroppsliga fysik även vittnar om. Det finns inte många uns fett på hans kropp och han har hamrat på nästan maniskt i gymmet. Verkligen slitit ont!

En som alltid är hundraprocentig i sina träningsförberedelser är förstås mästaren Manny Pacquiao. För någon vecka sedan kunde vi se Pac-Man köra över sparringpartners på löpande band i gymmet, en efter en vek de ner sig medan ”Pac-Man” bara såg starkare och starkare ut. ”Jag skulle kunna gå ännu fler ronder, jag är pigg” kunde man höra Manny säga efter 15 ronders sparring med olika boxare nyligen. Det gav en klar indikation på att vi kommer att ha ett fysiskt praktexemplar i motsatt ringhörna till Juan Manuel Marquez den kommande helgen. Manny är förberedd var så säkra.

Vem vinner då den här bataljen? Majoriteten experter pekar nog åt Pacquiaos håll och jag är böjd att hålla med. Manny är några år yngre. Han bär en tung fördel i att ha segrat över honom förut och jag tror faktiskt att de två tidigare matcherna lärt honom duktigt hur han skall ta honom. En övertygande seger före tid är jag nog ganska så säker på att Pac-Man själv vill ha för att sätta stopp för den här mångåriga rivaliteten, och jag tror han grejar det. Mitt tips är TKO i rond 10 för Manny.

Vi skall inte glömma att vid händelse av vinst för Marquez blir det helt jämnt (1-1, och 1 oavgjord), det skulle tarva ytterligare en fight och det vill nog inte Pacquiao. Han vill få en ände på det här så att han kan ta itu med Mayweather nästa gång.  

Höjdpunkterna från de två tidigare matcherna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.