Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tredje mötet mellan Pacquiao och Marquez

- 11/11/2011, 19:02 -

Julie Jacobson

BOXNING - Kommer Manny ”Pac-Man” Pacquiao att sätta punkt för en mångårig rivalitet med mexikanen Juan Manuel Marquez nu på lördag?

På lördag på MGM Grand i Las Vegas går en av höstens absolut mest intressanta matcher av stapeln. Kanske den största av dem alla faktiskt. Förstås är det den tredje drabbningen mellan filippinske boxningskungen och regerande WBO-mästaren i weltervikt Manny ”Pac-Man” Pacquiao (32) och mexikanske ”brawlern” och f d världsmästaren i fjädervikt, lätt lättvikt och lättvikt Juan Manuel Marquez (38).

Under de två tidigare matcherna har det varit ruggigt jämnt, nästan knivskarpt om segern. Pac-Man fick bara oavgjort i det första mötet i Las Vegas 2004. Detta bäddade naturligtvis för en returmatch, som dock inte kom förrän fyra år senare, även den i den klassiska spelstaden. Den matchen vann Pacquiao om än väldigt knappt på poäng efter tolv ronder. Två domare tyckte att Pac-Man var vinnaren och en höll Marquez som den bättre.

Få boxare har pressat Pac-Man så hårt som den nu 38-årige mexikanen. Det verkar nästan som om Marquez har någon sorts inbyggt ”specialverktyg” i sin arsenal som han bara kopplar på för att för att få ”pound-for-pound-kungen” att boxas hans typ av match (stilren fight, närkamp och publikfriande).

Marquez har gått sex matcher sedan den där ”tajta” förlusten till Pacquiao 2008 och bara noterat ett nederlag och det kom för övrigt på poäng till klassens andre store gigant, Floyd ”Money” Mayweather Jr. Utöver det har han besegrat så starka namn som Joel Casamayor, Juan Diaz (två gånger) och tuffe australiern Michael Katsidis som han stoppade på teknisk knockout i nionde ronden. Lägg därtill att hans senaste match mot colombianen Likar Ramos tog slut (TKO) redan i första ronden. Så vi kan utgå ifrån att Marquez självförtroende är på topp inför den här matchen.

Att hans fysiska status är hundraprocentig har vi som följt HBO:s programserie 24/7 (där båda boxarnas förberedelser dokumenteras noggrant) kunnat konstatera. Boxaren hävdar att han aldrig varit bättre tränad, vilket hans kroppsliga fysik även vittnar om. Det finns inte många uns fett på hans kropp och han har hamrat på nästan maniskt i gymmet. Verkligen slitit ont!

En som alltid är hundraprocentig i sina träningsförberedelser är förstås mästaren Manny Pacquiao. För någon vecka sedan kunde vi se Pac-Man köra över sparringpartners på löpande band i gymmet, en efter en vek de ner sig medan ”Pac-Man” bara såg starkare och starkare ut. ”Jag skulle kunna gå ännu fler ronder, jag är pigg” kunde man höra Manny säga efter 15 ronders sparring med olika boxare nyligen. Det gav en klar indikation på att vi kommer att ha ett fysiskt praktexemplar i motsatt ringhörna till Juan Manuel Marquez den kommande helgen. Manny är förberedd var så säkra.

Vem vinner då den här bataljen? Majoriteten experter pekar nog åt Pacquiaos håll och jag är böjd att hålla med. Manny är några år yngre. Han bär en tung fördel i att ha segrat över honom förut och jag tror faktiskt att de två tidigare matcherna lärt honom duktigt hur han skall ta honom. En övertygande seger före tid är jag nog ganska så säker på att Pac-Man själv vill ha för att sätta stopp för den här mångåriga rivaliteten, och jag tror han grejar det. Mitt tips är TKO i rond 10 för Manny.

Vi skall inte glömma att vid händelse av vinst för Marquez blir det helt jämnt (1-1, och 1 oavgjord), det skulle tarva ytterligare en fight och det vill nog inte Pacquiao. Han vill få en ände på det här så att han kan ta itu med Mayweather nästa gång.  

Höjdpunkterna från de två tidigare matcherna