1 av 2
- Foto: Jason Redmond
2 av 2
- Foto: Esther Lin/MMAFIGHTING

"Alla missade årets match"

KRÖNIKA. Imponerande tittarsiffror och en ny tungviktsmästare. Första galan på Fox för UFC blev lyckad men man snuvade tittarna på det bästa.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Natten till söndag svensk tid visades 60 minuter av “UFC on Fox” live på jättekanalen Fox. För att vara första gången UFC visades på det amerikanska marknätet var mycket riktigt lyckat. 

Produktionen av sändningen var mycket proffsigare och det var tydligt hur Fox verkligen vill att UFC ska passa in i formatet tillsammans med NFL och NBA.

Panelsnacket såg ut som på vilken stor amerikansk tv-kanal som helst och man fick också tillfälle att sälja in Brock Lesnar och dennes kommande match mot Alistair Overeem.

Det var också genialiskt att visa delar av materialet från “Primetime” för att låta de nya tittarna bekanta sig med Cain Velasquez och Junior Dos Santos. Särskilt när programmet målar upp de båda som otroligt sympatiska killar.

Man kan inte heller klaga på den uppvisning som Dos Santos stod för i själva matchen, problemet är att det bara blev 64 sekunder av den varan. På den tiden hann Dos Santos slå ut mästaren och fick gråtandes ta emot mästarbältet. Snacka om att göra sig själv till stjärna på rekordtid.

De första tittarsiffrorna visar att i snitt 5,7 miljoner tittare såg 27-åringen från Salvador vinna, vilket gör matchen till den mest sedda någonsin för UFC. Enligt Fox är det också den mest sedda proffsmatchen på amerikansk teve sedan 2003 då HBO visade boxningsmatchen mellan Vitali Klitsjko och Lennox Lewis.

Men jag kan ändå inte bortse från att tittarna inte fick se det allra bästa.

På underkortet gjorde nämligen Ben Henderson och Clay Guida upp om vem som skulle få nästa titelmatch i lättvikt. Och deras vilda fajt över tre ronder med mängder av offensiv brottning, nedslagningar och vilda positionsbyten kan mycket väl ha varit en av årets bästa.

Nu fick inte tittarna ens se ett sammandrag av matchen i slutet av sändningen och även om den visades på Facebook gick de flesta miste om matchen. Något som verkligen är synd då titelmatchen visserligen var snabb och bjöd på knockout men knappast sålde in MMA som den varierande och omväxlande sport det är.

Dessutom missade UFC ett givet tillfälle att sälja in segraren Henderson som nästa titelutmanare inför nästan sex miljoner tittare. Något som verkligen vore välkommet då Frankie Edgar för de flesta är en ganska anonym mästare och Henderson en lika okänd utmanare.

UFC on Fox får ändå ses som en framgång för UFC, men tittarna fick helt enkelt se alldeles för lite fajtning. Jag hoppas att de trots det kollar igen när UFC debuterar på allvar med en vanlig gala på Fox nästa år.

Det är då UFC verkligen måste leverera.

Se ett sammandrag av mötet mellan Henderson och Guida nedan. En dryg minut kan dock inte göra tre fantastiska ronder rättvisa.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.