"Man kan inte blunda för problemen", säger han.
1 av 2
"Man kan inte blunda för problemen", säger han. - Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Mikael Thorstensson menar att det är någonting fel i idrottsvärlden.
2 av 2
Mikael Thorstensson menar att det är någonting fel i idrottsvärlden. - Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN

Thorstensson om #homoriot: "Det är något fel med idrottskulturen"

#Homoriot har dominerat flödet på Twitter.


Tweets om #homoriot

Robert Jacobsson startade hashtaggen - som snabbt fick ett kraftfullt genomslag på Twitter.

– Visst det är många som twittrar om det - men det räcker inte. Det är en bra plattform att berätta på men kampen måste föras vidare. Det här är något som fortsätter varje dag. Det är det som är det problematiska. Ibland känner jag att jag är lite vek - men nu är det fan dags för en revolution - no more mercy. #homoriot kändes slagkraftig.

Några av tweetsen:

@fagism: "Folk som vet man är bög och tar ett steg tillbaka när man börjar blöda #homoriot"

@killproblem: "min pojkvän somnade sittandes i mitt knä i en fullsatt tunnelbana, en kvinna drog upp honom och sa att det var fel. ingen sa ifrån #homoriot"

@DavidLindvall: "Att höra att man är osäker på sin sexualitet. Man ba eh nej, DU är osäker på min sexualitet #homoriot" 

@jagheteralina: "Ahmen det e tur att du e gillar killar också så du kan förlora oskulden" #homoriot"

@jockefin: "Folk som ska vara "accepterande" men börjar skrika ut om att "Bögar är SÅ roliga och snygga" och därmed är fördomsfull själv. #homoriot "

@LundbergEmma: "Att komma ut för killkompis som tyckte det var 'fett hett med girl-on-girlaction.' #homoriot"

Det var under natten till torsdagen som sexualrådgivaren tillika radioprataren Robert Jacobsson startade hashtaggen #homoriot. Snabbt exploderade ämnet på Twitter. Flödet svämmade över av tweets om de fördomar som hbtq-personer får uppleva i vardagen. Det fanns mycket att lära från alla närvarande, så även för folk i den ack så hetronorma sportvärlden.

– Det är fantastiska ord och taggen är extremt läsvärd. Det är nästan sorligt att det ska behövas sånt här, men så är det… Det är jäkligt intressant, säger Assyriskaspelaren och den gedigne twittraren, Mikael Thortensson, till Nyheter24.

Anton Hysén, son till fotbollslegendaren Glenn Hysén och bror till IFK Göteborg-spelaren Tobias Hysén, skapade stora rubriker när han kom ut som homosexuell i mars 2011. Då blev han den förste svenske proffsspelaren att komma ut som gay. I dag är han fortfarande den ende som har vågat ta klivet.

– Statistiskt sett så borde det ju finnas fler inom idrotten. Och är det så att det är få som vågar komma ut, då måste det finnas någonting i kulturen som inte är bra, säger Thorstensson.

Vad är det som gör hashtaggen så intressant?

– Det är nog att det är just vardagsbetraktelser som folk stöter på, den här okunskapen och enfalden som människor vräker ur sig. Alltså, uppenbara homofober kan man avfärda enkelt; man ser dem och man vet vilka de är. Men så finns det många andra människor… det finns så mycket okunskap och det kan vara värt att tänka på, säger den 27-årige mittbacken och fortsätter:

– Att debattera och argumentera mot tydliga homofober på Twitter är ganska enkelt. Men här blir det så att många människor kan ta till sig saker och tänka på saker som de har sagt trots att de inte ens har menat någonting illa. Det finns säkert saker som man själv har sagt också.

"Något är fel i lagsporter"

Försvararen, som dessutom även har lirat som anfallare i bland annat AIK, är medveten om att det finns stora problem. Men framför allt att saker och ting måste förändras inom idrottsvärlden.

– Jag kan inte påstå att jag har varit i någon förening där det skulle vara omöjligt att komma ut, det har jag i alla fall inte upplevt. Men man kan ändå inte blunda för problemen och att det finns någonting i lagsporter som är fel, säger han.

Följ hashtaggen #homoriots här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.