Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisvåldet uppmärksammas: "Supportrarna litar inte på polisen"

- 15/03/2012, 13:05 -
I samband med Stockholmsderbyt gick polisen hårt åt de båda klackarna.
1 av 3

I samband med Stockholmsderbyt gick polisen hårt åt de båda klackarna.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Den 15 mars uppmärksammas polisenmyndigheternas övervåld mot den civila befolkningen.
2 av 3

Den 15 mars uppmärksammas polisenmyndigheternas övervåld mot den civila befolkningen.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Riksdagsledamoten Caroline Szyber.
3 av 3

Riksdagsledamoten Caroline Szyber.

Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Under Stockholmsderbyt den 26 januari slog polisen till mot supportrar till Djurgården och AIK: "Var går gränsen för övervåld?" frågar sig Caroline Szyber.

I dag uppmärksammas polisvåldet världen över. Syftet med manifestationen är att belysa maktpositionen, och missbruket av detsamma.

I Sverige hamnade nyligen polisvåldet på tapeten igen efter det omdiskuterade Stockholmsderbyt som ägde rum den 26 januari. Då gick polisen till attack mot dem två klackarna som stod uppställda på vardera kortsida, något som riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) nu vill använda som språngbräda för att riktiga spotlightsen mot polisens våldsmonopol och om den - i stundom - missbrukas.

– Var går gränsen för övervåld? frågar sig Szyber och fortsätter:

– Om man tittar på bilderna från Stockholmsderbyt ser man ju klart och tydligt att poliserna riktar många batongslag mot publiken, men hur många batongslag är egentligen för många?

I debaclets kölvatten inkom det sammanlagt 800 anmälningar till Justitieombudsmannen. De fall där övervåld misstänks har nu landat på åklagarmyndighetens bord. Samtidigt ska JO utreda huruvida polisen strategi gentemot supportrar.

– Det finns en kritik mot att polisen inte tar brott begångna av poliser på tillräckligt stort allvar. Om det finns fog för detta och vad det ökade antalet utfärdade interna varningar beror på går naturligtvis att diskutera.

Ett av problemen som polisen måste utreda är myndighetens egna granskningar. Många individer litar helt enkelt inte på polisen när de sköter sina utredningar internt, det skapar en grodgrund för missförtroende, konstaterar Szyber.

Har någonting förändrats efter Stockholmsderbyt?

– Det verkar som att politikerna börjat förstå att det blir mer aggressivt när supportrarna vet att dem själva står för polisens nota.

Vad tror du att utredningen kommer att fastslå?

– Polisorganisationsutredningen fick ett tilläggsdirektiv att utreda behovet av ett fristående organ som ska granska bland annat polisens verksamhet. En tillsynsmyndighet vore att utveckla systemet åt rätt håll. Polisen måste alltid värnar sitt förtroende hos befolkningen, det rätt centralt.