Alla kan inte vara lika talangfulla som Zlatan. Men om man tränar lika hårt som honom har man chans att bli en elitidrottare ändå.
1 av 2
Alla kan inte vara lika talangfulla som Zlatan. Men om man tränar lika hårt som honom har man chans att bli en elitidrottare ändå. - Foto: Darko Vojinovic/Scanpix
Simon Kjaer, en så kallad "sovande talang". Med det menas en talang som behöver mer tid och rätt förutsättningar för att lyckas.
2 av 2
Simon Kjaer, en så kallad "sovande talang". Med det menas en talang som behöver mer tid och rätt förutsättningar för att lyckas. - Foto: Michael Probst/Scanpix

Så blir du en idrottsstjärna

Drömmer du om att få spela fotboll för Manchester United eller vara lagkamrat med Henrik Lundqvist i New York Rangers? Det enda du behöver göra är att träna två timmar och 44 minuter per dag – i tio år.


Det här kan du göra på 10 000 timmar

Åka till Mars

Åka med rymdraket cirka 750 gånger runt jorden

Gå genom hela Sverige 625 gånger

Ha 1 369 samlag

Vissa har talangen, andra får jobba sig till framgång heter det. Men inom idrottsvärlden finns det inga genvägar, där är det träning och åter träning som gäller. I alla fall enligt dansken Rasmus Ankersen som har rest världen runt för att ta reda på vilka som blir Zlatan Ibrahimovic och vilka som harvar runt på stenhårda grusplaner i division fem.

– Två timmar och 44 minuter om dagen i tio år. Vi kan säga att här ligger hemligheten. Den träningsmängden har även Zlatan lagt bakom sig, säger Ankersen till Sydsvenskan.

Totalt rör det sig om inte mindre än 10 000 träningstimmar fördelat över tio år som skapar en stjärna. Men utöver den enorma träningsmängden spelar även andra faktorer in.

– Att få en talang att utvecklas är en mix, ett stort socialt spel i en tillvaro där många drar åt olika håll. Det är mer en konstart för en ledare än en exakt vetenskap, säger Ankersen.

"Sovande talanger"

Ankersen talar också om "sovande talanger", ett uttryck för alla de som aldrig riktigt fått de rätta förutsättningarna för att nå sin maximala kapacitet men som har talang nog att bli bland de bästa i världen, även om det tar lite längre tid för dem än för ungdomar som visar talang redan som barn.

Danske fotbollsspelaren Simon Kjaer är ett sådant exempel. Som 15-åring fick han, för att han var materialarens son, chansen att spela med Midtjylland. Tre år senare spelade han för Palermo i Serie A.

 – Vem anade det? Och vad lär vi oss? Jo, att det inte går att se så tidigt vem som ska bli bra.

Men utan viljan att träna 10 000 timmar under tio år har man alltså inte en sportmössa att bli bäst i världen på någon idrott.

–  Det finns ingen genväg. Elitidrottarens karaktär och motivation är viktigare än alla cv och resultat. Vill du inte underordna dig omfattande träning, så kommer du aldrig att nå mästerskapspallen, avslutar Ankersen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.