LeBron James är årets idrottare 2012 enligt Sports Illustrated.
1 av 4
LeBron James är årets idrottare 2012 enligt Sports Illustrated. - Foto: Kin Cheung/Scanpix
undefined
2 av 4
undefined - Foto: Alan Diaz
James, till höger, kollar in sin NBA-ring tillsammans med lagkamraten och 2006 års "Sportsman of the year", Dwayne Wade.
3 av 4
James, till höger, kollar in sin NBA-ring tillsammans med lagkamraten och 2006 års "Sportsman of the year", Dwayne Wade. - Foto: David Santiago/Scanpix
Ringen på nära håll. Där kan vi snacka bling-bling.
4 av 4
Ringen på nära håll. Där kan vi snacka bling-bling. - Foto: J Pat Carter/Scanpix

Han är årets idrottare 2012

LeBron James är Sports Illustrateds "Sportsman of the year" 2012. 27-åringen vann åtskilliga priser under säsongen och var enligt Sports Illustrated "bättre än alla andra" under 2012.


Tidigare Sports Illustrated "Sportsman of the year" i urval:

1959: Ingemar Johansson (boxning)

1965: Sandy Koufax (baseball)

1974: Muhammad Ali (boxning)

1982: Wayne Gretzky (hockey)

1996: Tiger Woods (golf)

2008: Michael Phelps (simning)

LeBron James vann allt han kunde vinna under 2012. Han vann OS-guld med USA. Han vann även NBA med sitt Miami Heat, där han blev utsedd till den mest värdefulle spelaren både i grundserien och i slutspelet. 

Men James själv är förvånad över utmärkelsen Sports Illustrateds "Sportsman of the year".

– Jag minns det som i går när jag skrev på här och helvetet mer eller mindre brakade loss över oss. Att jag, tillsammans med laget, har lyckats fixa till det och ta oss ända hit och att jag får ta emot ett sådant här pris är enormt, säger han till Huffington Post.

Klubb-bytet som fördömdes

Anledningen till att James inte trodde att han skulle kunna få det prestigefyllda priset var hans mycket omdiskuterade klubb-byte 2010 då han gick från Cleveland Cavaliers till Miami Heat. Ett klubb-byte som i basketkretsar är känt som "The decision".

Klubb-bytet direktsändes på ESPN under namnet "The Desicion" och gjorde James till en av USA:s minst omtyckta idrottare. Cavaliers-fans lade upp videos där de brände James tröja och bytet fördömdes av bland andra Magic Johnson och Michael Jordan.


Det är dock inte första gången LeBron James pryder Sports Illustrateds omslag. Första gången hans enorma skepnad frontade magasinet var i februari 2002 då James bara var 17 år. Sedan dess har det blivit ytterligare 17 omslag, varav det sista släpps i butik den tionde december.

2001: En 16-årig Lebron James får teve-uppmärksamhet under sitt andra år i high school.


2011-2012: James har uppvisning under NBA-säsongen.


December 2012: James blir Sports Illustrateds "Sportsman of the year" 2012.


/
NBA
/
/
/
/
Senaste nytt

Arsenals kross – körde över Sheffield United

Chelsea-stjärna anklagas för rasism

Fotbollsstjärnan Sam Kerr, till vardags i Chelsea, ställs inför rätta nästa år. 30-åringen från Australien anklagas för att ha rasistiskt trakasserat en polis, skriver The Guardian. Detta ska ha inträffat i London tidigare i år.

Västerås vände – kvitterar i semifinalen

1 timme sedan
Det är bortalagens semifinalserie så här långt mellan Edsbyn och Västerås.

Frölunda föll – i stjärnans comeback

2 timmar sedan
Frölundas lagkapten Hanna Olsson slet av muskelsenorna i baksida lår och säsongen såg ut att vara över. Men i den första semifinalen mot Luleå var stjärnan tillbaka. Trots det blev det förlust för Frölunda.

"Bajens" besvikelse: Missar slutspel i cupen

2 timmar sedan
Depp i Hammarby. Jubel i Mjällby. Efter 1–1 går Mjällby vidare till kvartsfinal i svenska cupen – samtidigt som Hammarby är utslaget.

Så stöttades Henke Larsson under den framgångsrika karriären: ”Det är respekt”

idag 16:52
Henrik Larsson slog igenom ordentligt i och med Sveriges VM-brons i fotboll 1994. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om den folkkära fotbollsikonen.