Stockholm

Här är tolvåringen – som blir näste Usain Bolt

Usain Bolt är fenomenet som alla vill slå. Nu kan han ha hittat sin baneman – om 10 år. 12-årige australien James Gallaugher har bara tränat sprint i ett år men är redan överlägsen i sin åldersklass världen över.


Läs mer

När Usain Bolt sprang hem OS-gulden på både 100 meter och 200 meter i London hade han egentligen bara en konkurrent – landsmannen Yohan Blake

Men kanske har han nu fått en konkurrent värd namnet. Vem han är? 12-årige pojken James Gallaugher från Australien. 

Gallaugher har redan uppmärksammats stort i världen. Den tolvårige sprintern sprang nämligen sista sträckan för sin skola i New South Wales skolmästerskap och springer ikapp ett i princip omöjligt försprång.


Hans tränare Scott Richardson, som hittade honom oskolad för ett år sedan, är lyrisk över sin adept.

– James är enastående. Jag säger det inte bara för att jag är hans coach. Han är ett freak, och jag menar det på bästa möjliga sätt. När jag pratar om honom med min fru och familj brukar vi säga att han kommer bli den bäste sprintern någonsin om han fortsätter att utvecklas i samma takt, säger han till dailytelegraph.com.au.

Och visst har Gallaugher nått en bra bit på vägen. Med ett personbästa på 11,72 på 100 meter är han den snabbast 12-åringen någonsin i både Australien och USA. 

Hans tränare tror att Gallaugher har alla förutsättningar för att bli en världssprinter.

– Han har kroppen, benen och en naturlig läggning för att springa med en bra teknik utan några större störningar. Om han ökar sin fart kommer han att springa på 10,9 väldigt snart vilket är helt otroligt för någon i hans ålder, säger han till dailytelegraph.com.au

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.