Blade runner på väg till domstol.
1 av 9
Blade runner på väg till domstol. - Foto: Waldo Swiegers/SCANPIX
Reeva Steenkamp begravs under tisdagen i Port Elizabeth.
2 av 9
Reeva Steenkamp begravs under tisdagen i Port Elizabeth. - Foto: Ap/SCANPIX
Oscar Pistorius ska ha skjutit med en pistol inne på en restaurang i januari.
3 av 9
Oscar Pistorius ska ha skjutit med en pistol inne på en restaurang i januari. - Foto: Ap/SCANPIX
Det ska dock ha varit ett misstag – men vem leker med en pistol på en restaurang?
4 av 9
Det ska dock ha varit ett misstag – men vem leker med en pistol på en restaurang? - Foto: Ap/SCANPIX
Reeva Steenkamp dog av fyra skott.
5 av 9
Reeva Steenkamp dog av fyra skott. - Foto: Ap/SCANPIX
Hon hade sår på armarna och händerna vilket tyder på att hon har försökt skydda sig.
6 av 9
Hon hade sår på armarna och händerna vilket tyder på att hon har försökt skydda sig. - Foto: Ap/SCANPIX
Oscar Pistorius syster Aimee utanför polisstationen.
7 av 9
Oscar Pistorius syster Aimee utanför polisstationen. - Foto: Ap/SCANPIX
Aimee Pistorius tröstas av sin morbror efter att ha hållit ett tal.
8 av 9
Aimee Pistorius tröstas av sin morbror efter att ha hållit ett tal. - Foto: Ap/SCANPIX
Pistorius som vi var vana vid att se honom.
9 av 9
Pistorius som vi var vana vid att se honom. - Foto: Ap/SCANPIX

"Jag försökte hjälpa henne men hon dog i mina armar"

I dag begravs supermodellen Reeva Steenkamp – samtidigt som Blade runner ska upp i häktningsförhandling.


Det har hänt

Under natten till torsdag den 14:e februari sköt supermodellen Reeva Steenkamp till döds i hennes och Oscar "Blade runner" Pistorius hus med fyra skott. Blade runner greps av polisen och först trodde alla att han hade misstagit henne för en inbrottstjuv.

Det dementerades dock av polisen. Nu är han misstänkt för överlagt mord och kan få livstids fängelse.

PRETORIA. Detaljerna kring Oscar "Blade runner" Pistorius misstänkta mord av supermodellen tillika flickvännen Reeva Steenkamps blir bara fler och fler. Under måndagen kom grävdes uppgifter fram som sa att Blade runner skulle ha skjutit inne på en restaurang

Skottet ska dessutom ha snuddat vännen Kevin Lerenas fot. I dag berättar Lerena, som är en professionell boxare, att han blev skadad i ena tån.

– Det blev en jävla smäll och jag fick ett skärsår på en av mina tår, säger han till The Sun

"Pistorius i tårar"

Under tisdagen pågår häktningsförhandlingar och Blade runner är på plats i Pretorias domstol. 

Åklagaren bekräftar tidigare uppgifter till media. Enligt åklagaren ska Pistorius ha skjutit Steenkamp genom en toalettdörr. Han ska sedan ha slagit in dörren och burit ner Steenkamp för trapporna. 

Försvaret erkände att Blade runner sköt Steenkamp – men att det var ett misstag. Enligt försvaret ska han ha trott att det var en inbrottstjuv. När han förstod att det var Steenkamp han hade skjutit slog han sönder dörren och försökte rädda hennes liv. 

Åklagaren ansåg att, även om Blade runner trodde att det var en inbrottstjuv bakom toalettdörren, är det överlagt mord när han skjuter.

Blade runner hade svårt att hantera åklagarens hårda linje och bröt ihop flera gånger under förhandlingen – särskilt då det blev klart att han åtalas för överlagt mord. 

"Vi var djupt förälskade"

Mot slutet av häktningsförhandlingen fick Pistorius ge sin förklaring till vad som hände natten till torsdag den 14:e februari. Han började med en kärleksförklaring till Reeva Steenkamp.

– Vi var djupt förälskade och kunde inte vara lyckligare. Jag älskade henne och jag vet att hon kände likadant, säger han och förklarar hans överkänslighet mot inbrottstjuvar med att han har fått motta dödshot.

– Jag sover med min 9mm (pistol) under sängen. Jag vaknade och skulle stänga dörren när jag hörde ett ljud från badrummet, säger han och fortsätter att förklara händelseförloppet.

– Jag var rädd och tände inte lampan. Jag tog min pistol och rörde mig mot badrummet. Jag skrek åt inkräktaren. Eftersom jag inte hade mina ben kände jag mig sårbar. Jag sköt skott genom badrumsdörren och bad Reeva att ringa polisen. 

Efter att han hade avlossat sina fyra skott insåg han att Steenkamps inte låg bredvid honom i sängen. Det var först då, säger han, som han förstod vad som hade hänt.

– Jag sparkade upp dörren och ringde ambulans och säkerhet. Jag försökte bära henne nedför trapporna. Jag försökte hjälpa henne men hon dog i mina armar, säger han samtidigt som han gråter.

Supermodellen begravs under tisdagen

Samtidigt begravs Reeva Steenkamp i Port Elizabeth under tisdagen. Ceremonin är privat och det är bara familjen och en liten cirkel av vänner som närvarar. Under måndagen fick Reevas far Michael Steenkamp frågan om han hade en hälsning till Blade runners pappa Henke Pistorius

– Oscars föräldrar är föräldrar. Föräldrar har barn, precis som jag, och det gör oss likadana. Må gud hålla handen ovanför alla föräldrar, sa han då enligt sydafrikanska tidningen Beeld

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.