Måndag 19 Apr
Stockholm

Kriminella infiltrerar svenska klubbar

Björn Erikssons huliganutredning är klar.
1 av 2
Björn Erikssons huliganutredning är klar. Foto: SCANPIX SWEDEN
Han vill bland annat tillåta bengaler på svenska utomhusarenor.
2 av 2
Han vill bland annat tillåta bengaler på svenska utomhusarenor. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX SWEDEN

Under torsdagen blev huliganutredningen klar – och den förra rikspolischefens Björn Eriksson redogörelse är chockerande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Utredningen

I mars 2011 tillsatte regeringen en utredning mot brottslighet vid idrottsarrangemang. Drygt ett år senare kom rapporten "Mindre våld för pengarna" och nu har slutbetänkandet "Mera glädje för pengarna" offentliggjorts.

"Mera glädje för pengarna" handlar om både de positiva sidorna med supporterkultur men även de negativa sidorna där Björn Eriksson tar upp problematiken kring hur man ska förebygga våld i samband med idrottsarrangemang, hur svenska idrottsklubbar infiltreras av kriminella, alkohol- och drogfrågor i samband med idrottsarrangemang och hot och trakasserier. 

Sveriges klubbar, framför allt storstadsklubbarna, påverkas av kriminell infiltration. Det konstaterar Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterade brottslighet, i en huliganutredningen "Mera glädje för pengarna". 

"Oftast handlar det om påverkan av styrelseledamöter och andra nyckelaktörer, mera sällan om att om att kriminellt belastade personer erövrar positioner", skriver Eriksson på DN debatt under torsdagen.

En stor del av utredning ägnas åt just firmakulturen och hur man ska lösa problematiken med dessa individer. Redan förra året ville Eriksson se en skärpt lagstiftning mot huliganer. 

Kritisk till att det inte har blivit någon lagstiftning

Då handlade det om maskeringsförbud, tillträdesförbud på arenor och ett register där huliganer som har dömts till tillträdesförbud upprättas. Men inget av förslagen har lett till ny lagstiftningen – något som Eriksson är kritisk till.

Inget av dessa förslag har – trots kraftigt stöd från idrottsrörelsen och flera andra remissinstanser – ännu resulterat i lagstiftningsbeslut från regeringen. Det är alltfort min förhoppning att så blir fallet under 2013", skriver han i DN

Utredningen, som har pågått i över ett år, tar också upp den uppmärksammade frågan kring polisnotor. Eriksson vill undvika att polisen närvarar vid alla matcher – och omformulera begreppet högriskmatch.

Vill sänka poliskostnaderna

– Det handlar om att arrangören ansvarar för hela säkerheten. Det fungerar i Tyskland och England. Jag har sett 60 matcher den här perioden och förstår inte varför det behöver vara poliser på alla matcher, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Polisen ska enbart kopplas in vid högriskmatcher eller om arrangören tappar kontrollen. Då har polisen rätt att ta betalt för insatsen men det här systemet skulle sänka kostnaderna avsevärt.

Som Nyheter24 tidigare har skrivit vill även Eriksson tillåta bengaler på utomhusarenor – om supportrarna söker tillstånd för det och att det utförs på speciella sektioner med en bestämd säkerhetsplan. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela