Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NBA-stjärna kom ut som gay – hyllas av Clinton

Jason Collins blev den första manlige sportstjärnan att komma ut i USA.

Jason Collins blev den första manlige sportstjärnan att komma ut i USA.

Collins avslöjar sin hemlighet i en krönika i Sports Illustrated.

Collins avslöjar sin hemlighet i en krönika i Sports Illustrated.

Faksimil

Collins i Boston Celtics tröja.

Collins i Boston Celtics tröja.

Ap / SCANPIX

Jason Collins i Washington Wizards tröja. Vilka han spelade med förra säsongen.

Jason Collins i Washington Wizards tröja. Vilka han spelade med förra säsongen.

Ap / SCANPIX

Jason Collins.

Jason Collins.

Ap

Sport | 29/04/2013 21:09

NBA-veteranen Jason Collins har kommit ut som homosexuell. Vilket gör honom till den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA någonsin.

USA. Det är i en krönika i Sports Illustrated som Jason Collins, spelare i den amerikanska basketligan NBA sedan 12 år, berättar sin hemlighet.

"Jag är en 34 år gammal NBA-center. Jag är svart. Och jag är gay", skriver Collins, som därmed blir den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA.

Collins fortsätter:

"Jag har inte haft som mål att bli den första öppet homosexuella idrottaren i en större amerikansk lagsport. Men eftersom att jag är det, är jag glad att starta konversationen. Jag önskar att jag inte vore killen i klassrummet som höjer handen och säger "Jag är annorlunda". Om jag fick bestämma skulle någon redan ha gjort det här. Men det är det ingen som har så därför höjer jag min hand".

Levde i en lögn

Han skriver vidare att han försökte dölja sin hemlighet genom att förlova sig med en kvinna.

"Jag dejtade kvinnor när jag var yngre. Jag blev till och med förlovad. Jag trodde att jag var tvungen att leva på ett särskilt sätt. Jag trodde att jag var tvungen att gifta mig med en kvinna och uppfostra barn med henne. Jag intalade mig själv att himlen var röd trots att jag hela tiden visste om att den var blå."

NBA-spelaren får nu stöd från flera håll. Däribland förre amerikanske presidenten Bill Clinton, vars dotter Chelsea har varit klasskamrat med Colins.

– Jasons tillkännagivande i dag är ett viktigt ögonblick för professionell idrott och LGBT-människor. Jag hoppas att alla, i synnerhet Jasons kollegor i NBA, media och hans många fans visar sitt stöd och den respekt som han förtjänar, säger Clinton i ett uttalande

"Jag hoppas på det bästa"

Jason Collins spelade förra säsongen för Washington Wizards men är just nu en så kallad free agent, det vill säga klubblös, inför nästa säsong.

Tidigare har han avverkat klubbar som Minnesota Timberwolves, New Jersey Nets, Memphis Grizzlies, Boston Celtics och Atlanta Hawks.

Det återstår att se var han spelar nästa säsong – och hur hans framtida medspelare kommer att reagera.

”Jag har fått frågan om hur andra spelare kommer att svara på mitt besked. Det enkla svaret är att jag har ingen aning. Jag är en pragmatiker. Jag hoppas på det bästa men planerar för det värsta”, skriver Collins.