Pelle Fosshaug är förbundskapten i bandy-VM 2014 – för Somalia.
1 av 3
Pelle Fosshaug är förbundskapten i bandy-VM 2014 – för Somalia. - Foto: © Bildbyrån / Björn Tilly
Fosshaug, här i TV3:s Superstars, ska hjälpa sin moderklubb Borlänge bandy och Borlänge kommun med ett integrationsprojekt.
2 av 3
Fosshaug, här i TV3:s Superstars, ska hjälpa sin moderklubb Borlänge bandy och Borlänge kommun med ett integrationsprojekt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Fosshaug är minst sagt mångfacetterad.
3 av 3
Fosshaug är minst sagt mångfacetterad. - Foto: © Bildbyrån / Carl Sandin / BILDBYRÅN

Somalia klart för bandy-VM: "En crazy idé"

Somalia ska spela bandy-VM 2014. Borlänge bandy och kommun har tillsammans startat ett integrationsprojekt som ska leda till VM i Irkutsk – med bandylegendaren Pelle Fosshaug som tränare:– Det känns spännande, säger han till VLT.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"För att skapa nya plattformar för kommunikation mellan svenska och invandrare", har Borlänge kommun tillsammans med Borlänge bandy startat ett integrationsprojekt som mynnar ut i att Somalia ska delta i bandy-VM 2014.

Så länge du är från Somalia och bor i Borlänge så är du själv välkommen på tåget.

− Borlänge välkomnar människor från olika länder och kulturer, men kommunen kan inte på egen ordna så att alla nya Borlängebor får ett bra liv här tillsammans med oss som bott här ett tag. Där har vi alla ett ansvar. Därför är det glädjande att se vad som händer när eldsjälar och föreningar tar initiativ till att hitta sammanhang där kulturer och människor möts. Jag hoppas att det här ska kunna inspirera andra till modiga och oväntade idéer – det utvecklar Borlänge, skriver kommunstyrelsens ordförande i Borlänge Jan Bohman (S) i ett pressmeddelande.

Somalia, som blir första afrikanska land att delta i ett bandy-VM, har fått bästa tänkbara hjälp för att lyckas så bra som möjligt i Irkutsk – bandylegendaren Per Fosshaug.

Fosshaug, som är känd för sina utbrott och skandaler under sin karriär, blir tränare för det nykomponerade landslaget.


– Det är ju en "crazy" idé. Vi började snacka om det här i vintras och det känns spännande, säger Fosshaug till VLT och fortsätter:

– Vissa har åkt lite skridskor i skolan men för många är det nytt. Vi ska få in dem i klubblag i Borlänge nu och det är inte omöjligt att Tillberga hjälper till på något sätt.

Visst för projektet tankarna till den klassiska filmen Cool runnings?


/
/