Gustafsson hyllas nu för sin insats i matchen.
1 av 4
Gustafsson hyllas nu för sin insats i matchen. - Foto: © BILDBYRÅN / Meddi Kabirzadeh
En av många träffar han fick in under matchen.
2 av 4
En av många träffar han fick in under matchen. - Foto: © BILDBYRÅN / Meddi Kabirzadeh
Kommentator Joe Rogan påstod att han aldrig sett Jon Jones möta någon med sånt självförtroende.
3 av 4
Kommentator Joe Rogan påstod att han aldrig sett Jon Jones möta någon med sånt självförtroende. - Foto: © BILDBYRÅN / Meddi Kabirzadeh
Matchen gick alla fem ronder.
4 av 4
Matchen gick alla fem ronder. - Foto: © BILDBYRÅN / Meddi Kabirzadeh

"The Mauler" hyllas för sin insats – trots förlust

I helgen skedde vad som redan kallas en av de bästa matcherna i UFC's historia då Alexander Gustafsson mötte Jon Jones i en fight om världsmästartiteln.


Jon Jones behöll sin hårt hållna titel som världsmästare i lätt tungvikt efter ett enhälligt beslut över utmanare Alexander Gustafsson i UFC 165 huvudmatch under lördagen på Air Canada Centre i Toronto.

Matchen gick alla fem ronder och efter full tid gick segern till Jones via enhälligt domslut med domarsiffrorna 48-47, 48-47 och 49-46.

Men vinsten blev allt annat än enkel för världsmästaren.
Under Jones intåg bar han en tröja med trycket "Not quite human" vilket Alexander Gustafsson snart skulle visa att Jones visst är.
Alexander gick ut starkt och hade under många delar av första ronden ett övertag. Redan efter tre minuter in i matchen får svensken in en träff på Jones som resulterar  i ett jack ovanför John's högra öga. Jones fick även ta emot upprepade slagkombinationer mot huvud och kropp från svensken.

Historisk nedtagning

Under den första ronden hände även någonting som aldrig hänt förut - Gustafsson blev den första fighter att lyckas ta ner Jones i en första rond. Under Jones 19 tidigare matcher är det ingenting hans dåvarande motståndare lyckats med. Men det stannar inte där. Jones själv är känd för sina nedtagningar, men trots det lyckades Gustafsson att stoppa de 11 av Jones 12 nedtagnings-försök.

Under andra ronden styr Gustafsson på nytt matchen. Han lyckas undvika många av världsmästarens armbågar, slag och knän samt  får ned Jones genom att fånga en av hans sparkar. Jones kommer snabbt på fötter och jagar Gustafsson i jakt på ett nedtag men kommer inte ikapp. Kommentatorerna uttrycker hur otroligt det är att någon för första gången de ser Jones nere på marken två gånger under loppet av två ronder.

Världsmästaren ger tillbaka

Efter tredje ronden började det lätt att vända det för världsmästaren och under rond fyra fick Jones in en förödande armbåge för att sedan ladda på med både slag, knän och armbågar på Gustafsson som blev tillsynes svajig av slagkombinationerna han tog emot. Det var oklart om Alexander återhämtat sig från smällarna då de gick in i slutgiltiga ronden. Men trots detta låg han på med upprepade försök att få in slag på världsmästaren.

I femte och sista ronden var det tydligt att båda killarna slogs på ren vilja. Jones var snäppet vassare, men Alexander höll garde uppe och lyckades undvika många av John's slag och sparkar. Kritiker har efter matchen dragit parraleller mellan Jones-Gustafsson-matchen och boxningsmatchen mellan Joe Frazier och Muhammed Ali - The Thrilla in Manilla, då de  slogs tills de inte längre hade något kvar att ge.

"Tuffaste matchen någonsin"

Efter matchen då beskedet om Jon Jones seger ropats ut, berättade Jones för kommentator Joe Rogan att det hade varit den tuffaste matchen han någonsin gått. Han fyllde i med att säga att han efter den här matchen insett att han måste träna hårdare.
Alexander Gustafsson svarade med att säga:

- Det är en ära för mig att möta mästaren, han är mästare av en anledning. Jag tänker lära mig av detta och komma tillbaka ännu starkare.
Varken Gustafsson eller Jones kunde närvara på presskonferensen som hölls efter matchen då de båda tvingats föras till sjukhus. 

Alexander den store

Oavsett om Alexander vann eller inte är matchen redan känd som "den bästa matchen genom tiderna" och Alexander hyllas av både MMA-profiler och publik. Många betvivlade Alexanders insats i matchen och påstod att det inte fanns en chans att han skulle klara av att hålla linan ut. Men tji fick dom. Dana White förklarade även  i presskonferensen efteråt att Alexander satt Sverige på MMA-kartan och att alla nu vet vem han är och vad han är kapabel till.

Det diskuteras redan om en rematch mellan Jones och Gustafsson. När den skulle kunna komma att bli av är ännu oklart.

MMA
/
/
UFC
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.