Torsdag 28 Okt
Stockholm

The Mauler: "Det är inte en fråga om jag vinner – utan när jag vinner

The Mauler möter obesegrade Jimi Manuwa.
1 av 7
The Mauler möter obesegrade Jimi Manuwa. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Alexander Gustafsson berättar att han tränar hårdare än någonsin.
2 av 7
Alexander Gustafsson berättar att han tränar hårdare än någonsin. Foto: Per Larsson / PER LARSSON / TT
På frågan "Hoppas du på en titelmatch om du vinner?" svarade Alexander: "Inte om jag vinner, när jag vinner".
3 av 7
På frågan "Hoppas du på en titelmatch om du vinner?" svarade Alexander: "Inte om jag vinner, när jag vinner". Foto: Ap
Jimi Manua berättar för Nyheter24 att han planerar att hålla sig obesegrad.
4 av 7
Jimi Manua berättar för Nyheter24 att han planerar att hålla sig obesegrad. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Under pressträffarna har Alexander och Jimi och Alexander försökt hålla en viss distans.
5 av 7
Under pressträffarna har Alexander och Jimi och Alexander försökt hålla en viss distans. Foto: Per Larsson / PER LARSSON / TT
Alexander berättar att hans mål är att ta bältet av Jones och att Manuwa bara är ett hinder på vägen.
6 av 7
Alexander berättar att hans mål är att ta bältet av Jones och att Manuwa bara är ett hinder på vägen. Foto: Ap
Vi önskar dig lycka till Alexander.
7 av 7
Vi önskar dig lycka till Alexander. Foto: SCANPIX SWEDEN AB / MAJA SUSLIN / TT

Sveriges egen viking är tillbaka. Om drygt två månader kliver han in i octagonen för att möta den obesegrade Jimi Manuwa och det förväntas att bli en match utan dess like. Bältet i sikte och nävar av stål – Nyheter24 träffade Alexander Gustafsson.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Alexander Gustafsson vs Jimi Manuwa

UFC Fight Night 37 går av stapeln den 8 mars i O2 Arena, London. 

Alexander Gustafsson är mannen som har satt MMA på Sverigekartan och är en av få i världen som varit nära på att vinna över världsmästaren Jon Jones. Nu är det dags för en ny match med ny motståndare – Jimi Manuwa

Nyheter24 träffade de båda krigarna på Grand Hotel i Stockholm. 

– Jag kommer att försöka vinna på alla möjliga sätt. Det kommer att bli ett avslut med mig som vinnare. Vad det blir för avslut får ni se då, säger Alexander.

– När jag vinner den här matchen så hoppas jag så klart på en titelmatch. Det ryktas om det, så man får hålla tummarna, fortsätter han.

I jämförelse med Jones-matchen, förbereder du dig på något annorlunda sätt?

– Ja, jag tränar hårdare. Det är bara hård träning som gäller. 

Gällande dieten, hur äter du?

– Jag börjar alltid dagen med en kebab. Nej, men jag försöker hålla det så cleant som möjligt, jag försöker att undvika "processed food" så mycket som möjligt. Gärna ekologiskt. Undvika sånt som kroppen egentligen inte behöver ha. Vitaminer, omega 3 och bra fetter. Det tycker jag alla bör äta. 

Du pratar ofta om ditt team och om hur bra stöttning de ger dig. Vad gör de en dag om du skulle säga att du inte vill kliva upp ur sängen?

– De är där direkt och pressar mig. Jag har en vilodag i veckan och det är söndagar. Är det inte söndag utan exempelvis onsdag, jag har en halvdålig dag och är på dåligt humör så peppar de mig. 

Hur är Alexander när han är på dåligt humör?

Alexanders manager skrattar till.

– Haha, ja du, det kanske inte är så bra. Men man får ut mycket under träningen, säger Alexander och fortsätter.

– Som team blir man en familj. Man står och skriker på varandra ena dagen och vara bästa vänner andra dagen. Som familj finns man alltid där för varandra oavsett om det är en dålig dag, stöttar och pushar. Ger dig cred om du förtjänar cred ger dig kritik om du förtjänar kritik. 

Ni som fighters har en stor press på er, med sponsorer och så vidare. Är det någon gång du blir less på pressen, att ha kommande motståndare i huvudet. Eller blir det till slut en livsstil? 

– Det är tråkigt att vi tävlar så sällan som vi fighters gör. Men egentligen är det en bra grej. För om jag skulle tävla likt en fotbolls- eller hockeyspelare, då hade det drivit mig till vansinne eftersom det är sån extrem fokus på kommande match. 


Försöker att hålla en distans

Alexander berättar att han brukar försöka koppla bort tävlingshjärnan under de perioder han inte tränar inför en fight. 

– När jag inte har match försöker jag skapa sån stor distans jag bara kan. Inte till sporten i sig utan från tävlandet och det tänket. I stället går man till gymmet, lattjar lite och garvar med polarna. För det måste ändå vara kul någonstans. Sen, när det kanske har gått 5 månader sedan du tävlade senast får du en ny match. Och då blir det allvarligt och pressen sätter igång. Man har gjort det så många gånger nu att kroppen känner igen det, det blir rutin. Därför ställer man lätt om sig. 

Hur är det för familjemedlemmar när du går in i fightmode.

– Ju närmare match jag kommer, desto mer backar dom. De är alltid med hela tiden, men matchveckan, då har jag ingen runt mig förutom mitt team.

Du vann tävlingen över vem som ska få pryda omslaget till det kommande EA Sports UFC. Du fick med andra ord flest röster. Hur känns det att ha en så trogen fanskara?

– Det känns otroligt bra. Det är en ära att få hamna på omslaget. Sen är det en väldig push och motivation att veta att du har så mycket fans runt hela världen som hejjar på dig. Jag trodde aldrig att jag skulle komma så långt. Men det gjorde jag. Jag har både mina fans och mitt team att tacka.

GSP har gått ut och sagt att många fighters är rädda för att uttala sig i UFC. Hur upplever du det? Känner du att du kan snacka öppet om det mesta inom sporten?

– Absolut. Känner jag att någonting inte är rätt då pratar jag om det, självklart. 

Har man en drömmotståndare rent fightmässigt eller vill man bara åt bältet?

– För mig är det bara bältet. Jones har bältet. Det gör honom till min drömmotståndare. Manuwa är bara ett hinder för mig som ska elimineras. 

Till sist – det alla går och undrar – hur är det med hundarna?

– Haha, det är full fart med dom. De håller mig igång mellan träningar och efter träningar. 


Hej Jimi! Du har vunnit alla dina tidigare matcher. Förbereder du dig annorlunda nu när du ska möta Alexander?

– Nej, inte annorlunda alls. Jag har vunnit alla mina tidigare matcher och det ska inte förändras. Mina coacher kommer antagligen att pusha mig ännu hårdare. 

Hur är en vanlig dag för dig?

– Det är samma sak varje dag. Gå upp, träna, ta det lugnt ett par timmar, träna, äta emellan och sedan träna. Haha, det låter säkert tråkigt för de som inte lever så men det blir ju en slags vardag. 

Är det jobbigt med den konstanta pressen ni har på er?

– Man blir van. Känner man att det blir för mycket press eller att man mår dåligt av det har man valt fel bransch. Viljan att vinna och nå sina mål dövar känslan av press på något sätt. 

Du utövar mycket yoga. Berätta hur hjälper dig i din fighting?

– Det är en av de grejer jag ser fram emot på veckorna. I slutet av veckan så tar jag det lugnt, stretchar ut kroppen och tar mig tiden till att fokusera och meditera. Det är både för kropp och psyke, alla borde testa. Jag gör det minst en gång i veckan. Jag ser det lika viktigt som min träning. 

Må bäste man vinna

Två muskelmaskiner med både nävar och viljor av stål, men bara en som får handen upplyft och går vinnande hem. Eventuellt med en kommande titelmatch i sikte. 

Hur matchen kommer att arta sig kan ingen förutspå, det är bara en sak som är säker – there will be blood. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela