American Apparel släpper en kollektion för att visa att Ryssland strider mot de olympiska reglerna.
1 av 3
American Apparel släpper en kollektion för att visa att Ryssland strider mot de olympiska reglerna. - Foto: American Apparel
På många av kläderna citeras den olympiska regel som Rysslands antigay-lagar strider mot.
2 av 3
På många av kläderna citeras den olympiska regel som Rysslands antigay-lagar strider mot. - Foto: American Apparel
Många atleter stödjer kampanjen, bland annat tennisspelaren James Blake.
3 av 3
Många atleter stödjer kampanjen, bland annat tennisspelaren James Blake. - Foto: American Apparel

Här är nästa kampanj mot Rysslands antigaylagar

American Apparel är nästa företag att protestera mot Rysslands antigaylagar inför OS i Sotji.


Klädmärket American Apparel släpper nu ett en kollektion vid namn Principle 6. Den är baserad på den sjätte principen i de olympiska reglerna som lyder: "Sport diskriminerar inte på grunder som ras, religion, politik, kön eller annat". American Apparels tolkning är att sexualitet anses som "annat" i den regeln och kampanjen riktar därför kritik mot Rysslands antigaylagar i samband med vinter-OS som arrangeras i landet.

Genom att ha på sig kläderna ska man belysa att Ryssland därför strider mot en av de olympiska spelens grundreglerna. Intäkterna går till HBT-grupper som kämpar mot diskriminering och Rysslands antigaylagar.

American Apparel meddelar på kampanjens hemsida att Internationella olympiska kommittén har meddelat att sexuell läggning ingår i den sjätte principen och därmed inte ska diskrimineras. Att använda sig av kläderna som citerar regeln i den sjätte principen bryter man inte mot de olympiska reglerna mot politiska budskap eller mot Rysslands lagar.

Ett antal atleter, varav vissa deltagare i OS, stödjer den här kampanjen. Bland dem syns den svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl, MLS-spelaren Robbie Rogers och NBA-spelaren Steve Nash. Även modellen Cara Delevingne ställer upp i kampanjens bilder.

Bakom kampanjen ligger även organisationerna Athlete Ally och All Out. Den senare gjorde en film i slutet av förra året om att Ryssland strider mot de olympiska reglerna.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!