Åskådare vid idrottsevenemang kan nu stängas av i upp till tre år.
1 av 4
Åskådare vid idrottsevenemang kan nu stängas av i upp till tre år. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Tidigare var maxgränsen för tillträdesförbud ett år.
2 av 4
Tidigare var maxgränsen för tillträdesförbud ett år. - Foto: Bildbyrån / JOEL MARKLUND
Lagen träder i kraft 1 april.
3 av 4
Lagen träder i kraft 1 april. - Foto: Bildbyrån / Carl Sandin
S, MP och V var emot förslaget.
4 av 4
S, MP och V var emot förslaget. - Foto: BILDBYRŅN / JOEL MARKLUND

Lagförslaget röstades igenom – supportrar kan stängas av i tre år

För att förhindra våld och ordningsstörningar kan supportrar nu bli avstängda i upp till tre år, enligt en ny lagändring.


Riksdagen röstade under onsdagen igenom ett lagförslag som innebär att man kan stänga av åskådare vid idrottsevenemang i upp till tre år. Tidigare var maxlängden ett år.

Regeringen anser att det behövs ytterligare åtgärder för att motverka våld- och ordningsstörningar i anknytning till idrottsevenemang. Lagändringen innebär inte att tillträdesförbud automatiskt förlängs till tre år, utan att man kan besluta om att stänga av någon i upp till tre år om man anser att det är nödvändigt.

Lagen träder i kraft 1 april.

Har tidigare fått kritik

Advokatsamfundet har tidigare riktat kritik mot lagförslaget med motiveringen att argumenten för en lagförändring har varit för svaga.

Även Åklagarmyndigheten har ansett att man inte bör ändra en lag på grunder som "avskräckningsskäl". Åklagarmyndigheten har även meddelat att man tycker att den nuvarande lagen där tillträdesförbudet kan förlängas med ett år i taget har varit tillräcklig.

Vill införa anmälningsplikt

Inför röstningen om att genomföra lagändringen ställde sig S, MP och V mot förslaget. Socialdemokraterna vill ta ännu hårdare tag mot ordningsstörande åskådare. De vill bland annat införa anmälningsplikt, det vill säga att avstängda åskådare ska infinna sig på en polisstation i samband med matchstart för att kunna intyga att de inte är på plats på arenan.

– Det handlar inte om alla matcher, utan om vissa högriskmatcher och om de personer man identifierat som de värsta bråkmakarna. Vi måste se till att de inte kommer in på arenorna, säger kriminalpolitiske talespersonen Morgan Johansson till Fotbollskanalen.

/
/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!