Torsdag 23 Sep
Stockholm

CP-skadade Ben är en förebild för oss alla

Ben Jackson från USA siktar mot Paralympics 2014.
1 av 4
Ben Jackson från USA siktar mot Paralympics 2014. Foto: Faksimil
När Ben föddes var utsikterna dystra, och den lille pojken spåddes en framtid i rullstol. Han beräknades aldrig kunna gå, ha ett socialt liv eller kunna genomföra en skolgång.
2 av 4
När Ben föddes var utsikterna dystra, och den lille pojken spåddes en framtid i rullstol. Han beräknades aldrig kunna gå, ha ett socialt liv eller kunna genomföra en skolgång. Foto: Faksimil
Men han trotsade alla och började på wrestling.
3 av 4
Men han trotsade alla och började på wrestling. Foto: Faksimil
"Det som håller mig igång är det faktum att jag tror på möjligheten att förändra liv. Jag vill bara vara en människa som alltid ska bli ihågkommen för att lämna världen som en bättre plats än den var när jag kom till den."
4 av 4
"Det som håller mig igång är det faktum att jag tror på möjligheten att förändra liv. Jag vill bara vara en människa som alltid ska bli ihågkommen för att lämna världen som en bättre plats än den var när jag kom till den.". Foto: Faksimil

21-årige Ben Jackson från USA har trotsat oddsen och siktar nu mot Paralympics 2016. – Jag vill lämna världens som än bättre plats än den var när jag kom till den, säger han.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Cerebral pares

Cerebral pares, som förkortas CP, är ett samlingsnamn för flera störningar av muskelkontrollen som uppstått till följde av en hjärnskada innan den är färdigutvecklad. Cerebral pares är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar.

USA. När Ben Jackson föddes konstaterade läkarna snabbt att han led av Cerebral pares, som drabbar musklerna och försämrar rörligheten. Utsikterna var dystra, och den lille pojken spåddes en framtid i rullstol. Han beräknades aldrig kunna gå, ha ett socialt liv eller kunna genomföra en skolgång. 

21 år senare laddar Ben upp inför Paralympics 2016. Men vägen dit har varit lång och krävande. 

Förlorade sina första 24 matcher

Det hela började när han som tonåring trotsade sin egen kropp och började träna den tuffa sporten wrestling

– I klass åtta började jag öva Wrestling när det erbjöds öppna träningar för alla som ville prova. När jag klev in i omklädningsrummet visste jag inte vad som väntade mig, men jag visste att med hårt arbete var allt möjligt, säger han till BuzzFeed. 

Ben förlorade sina 24 första matcher. Motståndarna var honom överlägsna. Men den unge pojken från Pennsylvania med en tålmodighet som ingen annan vägrade ge upp. 

– I varje match skulle jag blir lite bättre, om det så handlade om att klara sig kvar i matchen en sekund längre, säger han. 

Vill förändra 

Det följande året satsade Ben ännu hårdare. Han tränade sex dagar i veckan och vägrade hämmas av sina stora fysiska problem. Och det gav resultat. Plötsligt hade Ben vunnit sin första match. 

Idag är han 21 år och siktar alltså mot att delta i paralympics. Och det som driver honom är möjligheten att förändra. Påverka. 

– Det som håller mig igång är det faktum att jag tror på möjligheten att förändra liv. Jag vill bara vara en människa som alltid ska bli ihågkommen för att lämna världen som en bättre plats än den var när jag kom till den, säger han till BuzzFeed. 

Se ett rörande reportage om Ben Jackson nedan.


Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela