Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 sportstjärnor som kommit ut och inspirerat världen

idrott
1 av 10

Klicka dig vidare i bildspelet för att se hjältarna.

Bildbyrån/TT

Anja Pärsson
2 av 10

När Anja Pärsson höll sommartal i P1 under 2012 gick skidåkaren ut och berättade att hon valt att leva sitt liv med en kvinna. Hyllningarna från hela Sverige lät inte vänta.

© BildbyrŒn / GEPA pictures/ Wolfgang Grebien

Amerikan
3 av 10

Den amerikanske före detta fotbollsspelaren Robbie Rogers kom ut som homosexuell i samband med att han lade av med fotbollen under 2013. "Nu är det dags att ta ett nytt steg, jag vill lära känna mig själv utanför fotbollen", sade han.

© Bildbyrån - COP 7 - SWEDEN ONLY / Michael Regan

Aston Villa
4 av 10

Den tyske fotbollslegendaren Thomas Hitzlsperger med över 50 landslagsmatcher avslutade karriären 2013. Året därpå, 2014, kom han ut som homosexuell.

John Sibley/Action Images

Fotboll
5 av 10

Den svenska landslagstränaren Pia Sundhage berättade 2010 att hon var lesbisk. "Det har inte varit några som helst problem för mig att vara öppet homosexuell som förbundskapten i USA”, sade hon om sitt tidigare uppdrag.

BILDBYRÅN / Carl Sandin

Basket
6 av 10

NBA-veteranen Jason Collins kom under våren 2013 ut som homosexuell. Detta gjorde honom till den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA någonsin.

Faksimil

Höjdhopp
7 av 10

Tidigare hade Kajsa Bergqvist ingått i heterosexuella äktenskap. Men 2011 berättade höjdhopparen för tidningen QX om sin kärlek till sina nya flickvän. "Vi är jättekära", sade Bergqvist.

NIKLAS LARSSON

Simning
8 av 10

Under 00-talet var Ian Thorpe en av världens bästa simmare. För bara några veckor sedan kom 31-åringen, efter år av rykten och spekulationer, ut som homosexuell.

Andreas Hillergren

England
9 av 10

Lagkaptenen för det engelska damlandslaget Casey Stoney kom under februari ut som homosexuell. "Jag levde en lögn. Jag har aldrig döljt det inom fotbollsvärlden för där är det accepterat" sade hon.

BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON

Fotboll
10 av 10

Anton Hysén skapade stor uppmärksamhet när han som 20-åring och i början av sin fotbollskarriär kom ut. "Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?", sade han.

© Bildbyrån / Carl Sandin

Sport | 02/08/2014 14:45

Under lördagen går prideparaden av stapeln. Genom att ta plats vill man utmana normer, möta förtryck och förändra världen. Därför listar Nyheter24:s sportredaktion nio kvinnor och män inom idrotten som alla vågat göra precis detta.

Att komma ut som homosexuell inom idrottsvärldens i många avseenden konservativa väggar är förmodligen något av det svåraste och modigaste som finns. Ofta har det inneburit social stigmatisering och hat och hot med homofobiska förtecken. 

Men någonting är på väg att hända. Sportvärlden går mot ett mer accepterande klimat och allt fler människor inom idrotten börjar våga ta steget ut, ofta när karriären är över – i vissa fall även under densamma. 

Synonymt med alla dessa fall är att personerna har visat prov på stort mod samtidigt som de banar upp vägen för framtidens homosexuella idrottare. 

Här är 9 exempel. 

1. Anja Pärson. 

När hon höll sommartal i P1 under 2012 gick skidåkaren ut och berättade att hon valt att leva sitt liv med en kvinna.  Hyllningarna från hela Sverige lät inte vänta. 


Bildkälla: Bildbyrån.

2. Robbie Rogers 

Den amerikanske före detta fotbollsspelaren kom ut som homosexuell i samband med att han lade av med fotbollen under 2013. "Nu är det dags att ta ett nytt steg, jag vill lära känna mig själv utanför fotbollen", sade han. 


Bildkälla: Bildbyrån.

3. Thomas Hitzlsperger

Den tyske fotbollslegendaren med över 50 landslagsmatcher avslutade karriären 2013. Året därpå, 2014, kom han ut som homosexuell.  


Bildkälla: Bildbyrån.

4. Pia Sundhage

Den svenska landslagstränaren berättade 2010 att hon var lesbisk. "Det har inte varit några som helst problem för mig att vara öppet homosexuell som förbundskapten i USA”, sade hon om sitt tidigare uppdrag.  


Bildkälla: Bildbyrån.

5. Jason Collins 

NBA-veteranen kom under våren 2013 ut som homosexuell. Detta gjorde honom till den första aktiva, manlige sportstjärnan att komma ut i USA någonsin. 


Bildkälla: Bildbyrån.

6. Kajsa Bergqvist 

Tidigare hade hon ingått i ett heterosexuella äktenskap. Men 2011 berättade höjdhopparen för tidningen QX om sin kärlek till nya flickvännen. "Vi är jättekära", sade Bergqvist. 


Bildkälla: Bildbyrån.

7. Ian Thorpe 

Under 00-talet var han en av världens bästa simmare. För bara några veckor sedan kom 31-åringen, efter år av rykten och spekulationer, ut som homosexuell.  


Bildkälla: Bildbyrån.

8. Casey Stoney

Lagkaptenen för det engelska damlandslaget kom under februari ut som homosexuell. "Jag levde en lögn. Jag har aldrig dolt det inom fotbollsvärlden för där är det accepterat" sade hon. 


Bildkälla: Bildbyrån.

9. Anton Hysén

Skapade stor uppmärksamhet när han som 20-åring och i början av sin fotbollskarriär kom ut. "Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?", sade han. 


Bildkälla: Bildbyrån.